Businessmeni din Republica Moldova şi Regatul Danemarcei au avut astăzi, la Chişinău, o întîlnire de afaceri. Aceasta s-a desfăşurat la Camera de Comerţ şi Industrie şi a fost axată pe dezvoltarea relaţiilor de cooperare în domeniul agroalimentar. Reuniunea a avut genericul „Soluţii daneze în industria de procesare alimentară”. Evenimentul a fost organizat de CCI a Republicii Moldova în colaborare cu Ambasada Regatului Danemarcei la Chişinău cu sediul la Bucureşti, informează MOLDPRES.

În alocuţiunea sa, Vladimir Didilica, vicepreşdinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, a subliniat că întîlnirea de astăzi este o dovadă a interesului reciproc pentru intensificarea şi aprofundarea relaţiilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi Regatul Danemarcei. Acesta este un eveniment important pentru comunitatea de afaceri din ţara noastră şi stabilirea relaţiilor de parteneriat cu businessmenii danezi va contribui la creşterea volumului schimburilor comerciale bilaterale, a accentuat sursa citată.

„Ţinînd cont de faptul că domeniul de interes major pentru Republica Moldova este sectorul agroalimentar, experienţa companiilor daneze, tehnologiile şi soluţiile lor pentru industria de procesare alimentară este oportună pentru întreprinzătorii din ţara noastră, interesaţi de stabilirea relaţiilor de colaborare în acest sens”, a menţionat vicepreşedintele CCI. Vladimir Didilica a informat, de asemenea, că, în luna octombrie anul curent, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova preconizează organizarea unei misiuni economice în Danemarca a oamenilor de afaceri din ţara noastră.

La rîndul său, Michael Sternberg, Ambasadorul Regatului Danemarcei la Chişinău, a apreciat relaţiile economice dintre ţările noastre din ultimii ani, precum şi interesul oamenilor de afaceri din ambele state de a iniţia şi dezvolta cooperarea în domeniul agroalimentar, conform cerinţelor şi standardelor Uniunii Europene. Diplomatul a exprimat încrederea că întrunirea de astăzi va contribui la identificarea unor noi domenii de cooperare, va genera noi oportunităţi de dezvoltare continuă a relaţiilor comerciale dintre cele două ţări, precum şi a unor noi parteneriate de afaceri viabile.

Reprezentanţii companiilor daneze au făcut o prezentare a biotehnologiilor pentru industria alimentară, farmaceutică şi agricultură. De asemenea, ei au oferit o gamă largă de soluţii privind controlul pe tot procesul de producţie în industria alimentară – de la materia primă la produsul finit. Este vorba de companiile cu renume mondial „FOOS”, „THE AMINODAN GROUP”, „CHR HANSEN” ş. a. În context, compania „FOOS” este cunoscută drept cel mai mare furnizor global al unei game de soluţii pentru testarea materiilor prime şi a produselor finite în domeniul agroalimentar.

În anul 2011, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Danemarca /fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele din stînga Nistrului şi municipiul Bender/ a constituit circa 11 mln de dolari SUA şi s-a majorat cu 2,4 la sută faţă de 2010, datorită creşterii atît a importului de mărfuri din această ţară, cît şi a exportului, notează MOLDPRES.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments