Fortele marinei militare ale Norvegiei si Rusiei participa la exercitiile Pomor, cele mai ample organizate intre cele doua tari. In portul rusesc Sevoromorsk si-a aruncat deja ancora fregata norvegiana Helge Ingstad, al carei echipaj a luat parte la ceremoniile dedicate Zilei Victoriei si organizate la Murmansk.

Manevrele, care se desfasuroara in Marea Barents si Marea Norvegiei, se vor incheia la 16 mai. A devenit o traditie ca in cadrul acestor exercitii anuale sa fie exersate operatiuni anteroriste, anti-pirat si de salvare.

Din program nu lispesc, de asemenea, operatiuni de capturare a unor nave rapide care incalca ilegal liniile de frontiera, manevre de aparare aeriana si de depistare a submarinelor.

Anul acesta, partea rusa este prezenta la aceste exercitii cu nava anti-submarin Viceamiral Kulakov, cu avioane de lupta Su-27, avioane ale spionajului marinei militare si cu elicoptere Ka-27. Norvegia a mobilizat pentru aceste manevre fregata Helge Ingstad, vasul de paza Senja, avionul de supraveghere Orion si avioane de lupta F-16.

Dupa exercitii, nava Viceamiral Kulakov se va deplasa la Bergen, in Norvegia, pentru o vizita oficiala.  In aceasta vara, mentioneaza publicatia norvegiana Barents Observer, Flota de Nord a Rusiei va participa la trei exercitii internationale: Pomor-2013, Barents-2013 si FRUKUS-2013.

Manevrele Barents se concentreaza pe operatiuni de cautare si salvare, cu implicarea fortelor Rusiei si Norvegiei. FRUKUS sunt exercitii la care isi dau concursul nave militare apartinand Rusiei, Frantei, Marii Britanii si ale Statelor Unite.

Preluat de pe http://incomemagazine.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments