ghetarul_ SvartisenLa peste 200 metri adâncime în interiorul ghețarului Svartisen din nordul Norvegiei, o echipă de cercetători lucrează într-un laborator științific amenajat înăuntrul masei de gheață. Inițial, în ghețar a fost săpat un tunel pentru o instalație hidroenergetică, dar oamenii de știință au convins compania energetică să sape încă un tunel pentru a amenaja un laborator de cercetări glaciologice (studiul gheții), scrie site-ul livescience.com.

Totuși, munca într-un laborator cu astfel de așezare implică dificultăți specifice. Cercetătorii trebuie să zboare cu avionul până într-un mic oraș norvegian, de acolo să meargă cu mașina mai multe ore, să ia feribotul, să meargă pe jos pe un drum neasfaltat, care include și o porțiune de urcuș pe munte. Ajunși la intrarea tunelului, mai trebuie să parcurgă o porțiune de peste 1,5 km pe scările care duc spre laborator. Când condițiile meteo sunt bune, drumul pe jos ia în total cam o oră, dar când e zăpadă proaspăt căzută, oamenilor le trebuie 4-5 ore ca să ajungă la intrarea în tunel.

Ce studiază oamenii de știință aici? Modul în care se deplasează ghețarii, ciclul apei de-a lungul anului, felul în care ghețarii influențează nivelul apei mării prin topirea lor și scurgerea apei în ocean. De asemenea, se testează aici teorii privind semnalele seismice pe care le emit ghețarii aflați în mișcare.

Pentru a evita problemele cauzate de topirea gheții în timpul lunilor mai calde, studiile au loc doar în perioadele reci, între lunile noiembrie și aprilie.

Articol preluat de pe http://edu-news.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments