Asociaţia Habitat for Humanity Cluj găzduieşte, în perioada 25-29 iunie 2012, a treia echipă de voluntari internaţionali din acest an, venită prin porgramul Global Village. Echipa de 12 membri ai Şcolii Internaţionale din  Norvegia  va lucra la noua locuinţă a familiei Vlaic, în satul Dezmir, în cadrul proiectului de construcţie Primii paşi spre ACASĂ al Habitat for Humanity Cluj. 

În cele cinci zile de lucru pe şantierul Habitat din Dezmir, cei 12 voluntari – 10 elevi, cu vârste cuprinse între 17 şi 18 ani şi doi profesori vor lucra la partea de organizare de şantier, la pregătirea turnării stâlpilor de la demisol şi la montarea planşeului de pe demisol, pentru a permite mai apoi ridicarea pereţilor noii locuinţe a familiei.

Adrian şi Ancuţa locuiesc împreună cu cei doi copii mici, într-un spaţiu de 20m2 închiriat de la prieteni, o bucătărie de vară transformată de cei doi soţi în dormitor, cu un hol mic şi o baie improvizată. Pereţii sunt umezi, iar în încăpere se simte un permanent miros de igrasie.

Nu au vrut să accepte că acesta este viitorul lor şi au concesionat de la primărie un teren în localitatea Dezmir, la 12 km de Cluj-Napoca şi, cu puţinele economii, au ridicat fundaţia viitoarei locuinţe. Când au rămas fără resurse, în 2011, familia a intrat în programul de construcţie al  Habitat for Humanity Cluj.

„Vom avea mai mult spaţiu, o locuinţă mai decentă. Când eu eram mici şi noi eram cinci fraţi şi fiecare aşteptam să avem cel puţin camera noastră, sau cel mult să fim doi într-o cameră, de aceea pentru fete ne dorim să fie cât mai bine, iar ceea ce noi nu am avut să poată avea ele”, ne-a răspuns Adrian Vlaic.

***

Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea sărăcaciosă a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 500.000 de locuinţe pentru 2.5 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg globul. Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 2.300 de familii, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele: Bihor, Cluj, Bacău, Dolj, Argeş, Prahova şi Suceava. La nivel local, în cei 13 ani de activitate Habitat for Humanity Cluj a ajutat 436 de familii, respectiv 984 de persoane prin programele de construcții, renovări și reabilitări, prin construirea a 76 de locuințe în 5 comunități și prin renovarea, reabilitarea și izolarea termică a 360 de locuințe. Mai mult, peste 3.300 de voluntari locali și internaționali au lucrat pe șantierele Habitat Cluj.
Articol preluat de pe romaniapozitiva.ro

 

Comentati folosind contul Facebook

comments