Criza datoriilor suverane din zona euro i-a determinat pe investitorii din intreaga lume sa caute plasamente valutare de refugiu fata de declinul monedei unice europene. Dolarul, moneda mondiala de rezerva, s-a dovedit a nu fi un bun „conservant” de valoare, din cauza masurilor fara precedent de multiplicare a masei monetare luate de Federal Reserve, care au afectat puterea biletului verde.

De anul trecut, si francul elvetian si-a pierdut in buna masura acest statut, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a anuntat ca este decisa sa faca „tot ceea ce este necesar” pentru a nu permite aprecierea CHF dincolo de pragul de 1,20 unitati/euro.

Paradisul nordic

In aceste conditii, multi investitori s-au reorientat inspre statele europene nordice din afara zonei euro, aflate mai la adapost de efectele crizei mondiale, cu bugete publice echilibrate si cu datorii publice semnificativ mai reduse decat media europeana. Dintre acestea, s-a distins Norvegia, care, pe langa atuurile deja mentionate, are si statutul de exportator major de petrol.

In ultimii trei ani (31 decembrie 2008 – 31 decembrie 2011), moneda nationala a Tarii Fiordurilor, coroana norvegiana, s-a apreciat cu peste 20% fata de euro, de la un nivel de 9,70934 coroane/euro la 7,75401 coroane/euro.

Romanii care, in acelasi interval, ar fi pariat pe moneda norvegiana, ar fi marcat un profit de aproape 40%. Asta pentru ca, in ultimii trei ani, leul s-a depreciat cu 39,52% fata de coroana norvegiana, de la 0,4068 lei/unitate la 0,5676 lei/unitate.

Fara datorii

Aceeasi criza a datoriilor suverane a impulsionat cererea si pentru titlurile de stat ale Norvegiei. Acest lucru a facut ca, saptamana trecuta, dobanda obligatiunilor guvernamentale norvegiene pe 10 ani sa coboare la 1,84% pe an, fata de 3,8% cu un an in urma.

Dobanda este cu doar 0,07 puncte procentuale mai mare decat cea a bondurilor germane cu aceeasi maturitate, cifrata la 1,77%. Una dintre explicatii este aceea ca statul norvegian are statutul de creditor net, suma activelor sale financiare fiind mai mare decat datoria publica.

Ce e pretios e rar

In aceste conditii, Norvegia nici nu ar avea nevoie sa emita titluri de stat. O face, totusi, exclusiv pentru finantarea exporturilor de petrol si pentru investitii in strainatate. Anul trecut, guvernul a vandut bonduri de 20 miliarde coroane, mai putin decat imprumuta Germania la o singura licitatie de titluri de stat.

Astfel, una dintre marile probleme ale investitorilor interesati de obligatiuni norvegiene este raritatea acestora si, in consecinta, numarul mic de tranzactii si lipsa de lichiditate a acestei piete. La fel de ilichida este si piata valutara, inclusiv din cauza politicii monetare prudente si conservatoare a bancii centrale.

Tocmai de aceea, romanilor interesati le este cu atat mai greu sa cumpere sume semnificative in coroane norvegiene. De altfel, cursul de schimb este calculat, ca si cel al francului elvetian, pe baza cotatiilor incrucisate euro/coroana si euro/leu.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments