La 13 mai a.c., Ambasada României la Oslo a găzduit o Conferinţă cu tema „Norvegian and Romanian Roots”, susţinută în limba engleză de profesorul Torfinn Ørmen de la Universitatea Oslo.
Profesorul Ørmen a făcut o incursiune interesantă şi pe alocuri fascinantă în preistoria şi geografia celor două ţări, prezentând fapte ştiinţifice inedite legate de apariţia omului pe continentul European, dar şi aspecte privind evoluţia climei, reliefului şi vegetaţiei.
„Rădăcinile ţărilor noastre sunt diferite, atât în ceea ce priveşte formarea lor geologică, cât şi apariţia vieţii pe aceste meleaguri. În preistorie, pe vremea când Norvegia nu era decât un spaţiu vast şi pustiu, total lipsit de viaţă, pe teritoriul României oamenii erau deja prezenţi.

Astfel nu este hazardat să afirmăm că strămoşii îndepărtaţi ai norvegienilor au migrat probabil prin România. Mărturii ştiinţifice de netăgăduit stau scheletele umane descoperite în peşterile din sudul României, care au vechime mai mare de 30.000 ani şi care reprezintă totodată cele mai vechi rămăşiţe umane descoperite în Europa” a argumentat prof. Torfinn.


Ambasadorul României la Oslo, Daniel Ioniţă, a mulţumit Societăţii Culturale Româno-Norvegiene pentru organizarea împreună cu Ambasada a conferinţei. I-a încurajat pe participanţi să beneficieze de oportunităţile oferite de solul fertil al actualelor relaţii de colaborare dintre România şi Norvegia pentru a planta seminţele unor rodnice proiecte viitoare, care să facă mai bine cunoscută România în Norvegia, pe de o parte, şi să încurajeze sporirea investiţiilor norvegiene în România, pe de altă parte.

Totodată, a subliniat deschiderea şi transparenţa de care dă dovadă Ambasada în ceea ce priveşte organizarea unor evenimente publice în cooperare sau în parteneriat cu asociaţiile legal constituite ale românilor din Norvegia.


Prin numărul mare de participanţi, peste 60, interesul manifestat de aceştia pentru acţiunile de la Ambasadă, precum şi din reacţiile înregistrate la mini-recepţia cu produse tradiţionale româneşti şi norvegiene care a urmat, apreciem că evenimentul a fost un succes.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments