Ce poți afla despre norvegieni și Norvegia numai trăind acolo?
[important]Ca mai toate articolele si acesta este preluat din o sursa publica. Am mai „taiat” din introducere putin…[/important]
Mi-a trimis textul mai demult, însă vreau să public scrisorile câte una pe lună, nu toate buluc. Așa că azi aflăm curiozități despre Norvegia.
1. Sunt foarte paranoici. Nu o să vezi vreodată copii jucându-se pe străzi cum o făceam noi, până veneau părinții de la lucru. Deși este vorba de (probabil) cea mai sigură țară din lume, nu își lasă copiii nici o clipă singuri. Mereu cineva are grijă de răsfățații aia mici. De obicei ambii părinți lucrează, așa că angajează bone. Și așa ajung copiii răsfățați mari.
2. Mănâncă mult ulei de pește, ca supliment nutritiv. Fie îl beau din sticlă, cu lingurița ori iau capsule, uleiul de peste e nelipsit, parcă au un fel de cult. Nu eram întrebată dacă iau ulei de peste ci de care ulei de peste iau.
3. În același ton cu punctul anterior: prea multe lucruri care nu ar trebui au gust de pește. După ce am avut o surpriză tare neplăcută cu un pateu care părea inofensiv, m-am învățat să citesc bine etichetele și eventual să întreb, ca să fiu sigură.
4. Ei se așteaptă să-ți placă peștele și preparatele marine. Dacă te găsești la un restaurant și ți se aduc raci reci, pregătește-te pentru o discuție în care va trebui să explici co-mesenilor norvegieni de ce nu poți mânca așa ceva (nu rece, cel puțin).
5. Nu se distrează decât vineri și sâmbătă seara. Fiecare petrecere reușită are 3 părți:
– forspill: înaintea petrecerii se adună la cineva acasă și beau până nu mai pot (pentru că în club e scumpă băutura)
– cheful propriu-zis, de obicei într-un club. Cluburile sunt deschise până la ora 2, maxim 3.
– nachspill sau after party, când cei care consideră că nu au chefuit destul se adună la cineva acasă pentru a continua. Nu prea se continuă mare lucru, eventual se mai iau niște substanțe ”speciale”.
6. Trebuie să ai mereu buletinul la tine dacă vrei să intri în vreun club sau să cumperi băutură, altfel poți să-ți iei gândul (am pățit-o odată). Sunt magazine speciale pentru băutură deschise numai în timpul zilei.
7. Nu prea mănâncă ciorbe. Dacă te găsești la un restaurant și ai poftă de o ciorbă, pregătește-te să le explici tuturor de ce mănânci așa puțin. Asta dacă găsești ciorbă în meniu.
8. Se îmbracă monocrom, așa că nu te întreba de ce ieși în evidență cu palton roșu și geantă albastră.
9. Deși nu te-ai aștepta, nu au foarte multe sortimente… din nimic, în general. Nici la supermarket, nici la cofetarii. Ăsta-i un lucru bun pentru pofticioși. Au produse generice (”first price”- care sunt cele mai ieftine) și câteva produse de marcă.
10. Practică sportul numit “booze cruise”. Adică merg periodic în călătorii cu barca în Danemarca pentru a cumpăra băutură, pentru că e mai ieftin. Când am mers în Suedia, am văzut că și ei practicau acest sport, dar o făceau în Finlanda. Cei din Finlanda oare unde merg? Nu știu sigur, dar când le-am spus că noi facem băutura acasă, am stârnit câteva râsete.
Articol preluat de AICI
Lasă un răspuns