Sîmbătă, 15 decembrie curent comunităţile moldoveneşti din Estonia şi Norvegia au sărbătorit împreuna Crăciunul la Oslo.

Prima Serată de Crăciun la Oslo, într-o atmosferă solemnă, cu participarea moldovenilor din toată Norvegia, a fost organizată anul trecut. Anul acesta în lista invitaţiilor au fost asociaţiile moldoveneşti din ţările baltice şi scandinave.

Evenimentul a început cu vizita multaşteptatului Moş Crăciun (sau “Julenissen” în norvegiană), care, dupa tradiţie, vine tocmai de la Polul Nord. Copii au cîntat la instrumente muzicale, au recitat poezii în limba română şi norvegiană, au dansat în jurul bradului, toate pentru a-l impresiona pe Moş Crăciun şi primi cadouri.

La sărbatoare a fost Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Regatul Suediei şi Norvegiei, d-nul Emil Druc, împreună cu dl Consilier Gheorghe Apărece. În cuvîntul sau de salut, d-nul Emil Druc a menţionat că „Obiectivul suprem al Moldovei este de a se alătura cît mai rapid marii familii europene. Misiunea diasporei este ca să aducă imaginea Europei acasă la noi, iar pe de altă parte, să explice ţărilor de reşedintă cît de frumoasă este Moldova…”.

Echipa ambasadei Republicii Moldova la Stochkolm a venit cu un mesaj către comunitatea moldovenilor: “Fără nicio îndoială, aceşti moldoveni din Norvegia pricep în a avea sus inimile către Patrie, către Neam, către cele spirituale, care ne ţin împreună şi ne fac să fim împliniţi!”

Ansamblul folcoric „Doina” din Tallinn a surprins publicul de la Oslo cu haine naţionale, hore şi doine înterpretate la instrumente populare. Vasile Monul, preşedintele Asociaţiei Moldo-Române „Casa Mare” a bucurat conaţionalii cu melodii din Moldova, România şi alte ţări europene. „A fost o seară care ne-a încîntat sufletul şi ne-a făcut să ne simţim aproape de casă” a spus un moldovean la despărţire.

Esenia C. Steckmest, preşedintele Asociaţiei Moldovenilor din Norvegia s-a arătat încrezută ca astfel de acţiuni comune între comunităţi vor continua: “Astfel de serate sunt foarte importante atît pentru trăirea unor emoţii pozitive, cît şi pentru lărgirea cercului de prieteni şi pentru schimbul informaţional la nivel de comunităţi. Aceste serate nasc idei benefice atît pentru moldovenii plecaţi, cît şi pentru cei rămaşi acasă.”

Comunitatea moldovenilor din Norvegia este una relativ tînără. Acum 14 ani primii cetăţeni ai Republicii Moldova s-au stabilit cu traiul în Norvegia. Conform datelor oficiale sunt înregistraţi 443 de moldoveni în Norvegia.

În Estonia există o comunitate a moldovenilor bine stabilită. Sînt 6 organizaţii non-guvernamentale care activează pentru consolidarea comunităţii.

Articol preluat de pe Diaspora.md

Comentati folosind contul Facebook

comments