Este vorba despre nava Vega, aflată sub pavilion norvegian, care, alături de Perseus va trebui să spargă gheaţa între Galaţi şi Tulcea. Ambele vor avea misiuni extrem de dificile pentru că în unele locuri, gheaţa are chiar şi cinci metri grosime.

De câteva zile, pe Dunăre este pod de gheaţă, între Cotul Pisicii şi Tulcea. Cu excepţia faptului că acest pod blochează navigaţia, alte probleme nu sunt.

„Nu există riscul unor inundaţii, doar dacă avem ghinionul să apară zăpoare. Atunci se pot suprapune straturi de gheaţă şi pot apărea probleme pentru locuitorii de pe malul Dunării”, spune directorul AFDJ Galaţi, Florin Uzumtoma.

Şi pentru că multe dintre localităţile din judeţul Tulcea depind economic şi social de navigaţia pe fluviu, autorităţile se pregătesc să treacă la spargerea gheţii.

„Mâine seară va pleca din portul Constanţa nava salvatoare Vega, pe care noi am închiriat-o pentru ca, alături de Perseus, să spargă gheaţa pe Dunăre între Tulcea şi Galaţi”, a mai spus Florin Uzumtoma.

Nava va intra pe la Sulina şi va elibera şi braţul Dunării cu acelaşi nume. Deşi autorităţile fluviale din Galaţi au închiriat nava pentru 15 zile, dacă ea nu va face faţă situaţiei, se va întoarce imediat la Constanţa.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments