http://cdn-wac.emirates247.com/polopoly_fs/1.103726.1270571789!/image/975281801.jpgAgenţia de evaluare financiară Moody’s a revizuit în creştere, de la negativă la stabilă, perspectiva ratingului datoriei Islandei.

Decizia a fost luată de Curtea de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb. Potrivit acesteia, Islanda a avut dreptate atunci când a refuzat să ramburseze mai multe miliarde de euro Olandei şi Marii Britanii, pentru sumele plătite de aceste state cetăţenilor care aveau depozite la o bancă islandeză care a dat faliment.

În decizia sa definitivă, Curtea a respins toate argumentele prezentate de guvernele din Marea Britanie şi Olanda, hotărând că Islanda nu a încălcat prevederile privind garanţiile ce trebuiau plătite deponenţilor băncii Icesave, având în vedere amploarea crizei sistemice cu care Islanda s-a confruntat.

Moody’s a lăudat progresele înregistrate de guvernul islandez în îmbunătăţirea situaţiei financiare, după finalizarea programului cu FMI. Disputa din Islanda a apărut după ce Landsbanki, cea mai mare bancă privată islandeză, a atras mai multe mii de deponenţi din Marea Britanie şi Olanda prin oferirea unor conturi cu dobânzi mari la banca online Icesave.

După ce Landsbanki a dat faliment, Islanda a fost obligată să-şi naţionalizeze de urgenţă sistemul bancar fără a-i despăgubi pe deponenţii Icesave. În consecinţă, guvernele britanic şi olandez au rambursat depozitele pe care cetăţenii lor le aveau la Icesave şi, ulterior, au cerut Islandei să le plătească sumele datorate.

Însă, în 2010 şi în 2011, islandezii au respins prin referendum modalităţile de rambursare negociate de Londra şi Haga, afirmând că nu există o obligaţie legală pentru a-şi asuma pierderile unei bănci private.

Comisia Europeană a decis să dea Islanda în judecată pentru încălcarea unei directive europene referitoare la garantarea depozitelor bancare, care obligă la rambursarea unei sume de minimum 20 de mii de euro pentru deponenţii unei bănci care a dat faliment.

Articol preluat de pe http://www.tvrnews.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments