Ati auzit, cu siguranta, despre gheizere si ati ascultat, poate, Björk. Poate ati simtit si impactul eruptiei vulcanului Eyjafjallajökull. Dar Islanda inseamna mult mai mult. Tara se apropie de UE si ar putea adera in curand. Comisia pentru afaceri externe a adoptat luni o propunere de rezolutie a eurodeputatului democrat-liberal roman Cristian Preda, care evalueaza progresul Islandei catre aderarea la UE. Va prezentam mai jos cateva date interesante despre aceasta tara.

Aproximativ 72% din energia Islandei provine din resurse regenerabile, in timp ce 87% din case sunt incalzite cu energie geotermala. Universitatile Islandei organizeaza studii in domeniile energiei curate si regenerabile. Expertiza islandezilor ar putea fi de mare folos UE.

Islanda ar putea insemna pentru UE o ruta mai rapida catre petrolul arctic si expertiza in domeniu. In 1998 a fost infiintat in Akureyri Institutul Arctic Stefansson care gazduieste oameni de stiinta cu un profil de cercetare interdisciplinar.

Islanda nu are armata, desi este unul din membrii fondatori ai NATO. Are o garda de coasta, politie si un sistem de aparare aeriana si trimite trupe de mentinere a pacii in operatiuni NATO.

Islanda s-a numarat mereu printre primele tari ce au recunoscut state noi. A fost prima tara care a recunoscut independenta Lituaniei, Letoniei si Estoniei fata de URSS la inceputul anilor ’90. In 2006, a fost prima care a recunoscut independenta Muntenegrului, iar anul trecut a recunoscut Palestina ca stat independent si suveran.

Islanda este a doua insula ca marime din Europa, dupa Marea Britanie, situandu-se pe locul 18 pe plan mondial.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments