Fostul premier islandez Geir Haarde nu va fi sancţionat pentru criza financiară din 2008
Fostul premier islandez Geir Haarde nu va fi sancţionat pentru responsabilitatea sa în prăbuşirea sistemului financiar al ţării în 2008, a anunţat luni preşedintele tribunalului special, relatează AFP, potrivit Mediafax.„Geir Haarde nu va fi sancţionat”, a declarat judecătorul Markus Sigurbjornsson, precizând că fostul şef al Guvernului islandez a fost găsit vinovat doar pentru unul dintre cele patru capete de acuzare, şi anume că nu a convocat o reuniune ministerială la momentul respectiv, în vederea discutării situaţiei.
Geir Haarde, în vârstă de 61 de ani, este judecat de la 5 martie de Landsdomur, singura Curte abilitată să judece miniştri sau foşti mniniştri, care nu a mai fost niciodată convocată anterior.
Avocatul său, Andri Arnason, a pledat pe 16 martie pentru imposibilitatea ca Haarde să fie găsit responsabil de eventuale erori comise de către alţii, aruncând vina asupra ministrului Comerţului din perioada respectivă.
Cu o zi înainte, procurorul special Sigridur Fridjonsdottir a cerut pedeapsa maximă prevăzută, şi anume de doi ani de închisoare, spunându-le judecătorilor că Haarde „nu a făcut ceea ce se aştepta de la el” în momentul prăbuşirii sistemului bancar hipertrofiat al insulei.
Landsdomur a hotărât în octombrie să renunţe la două dintre cele şase capete de acuzare formulate împotriva fostului şef de Guvern, inclusiv cel mai grav dintre acestea, şi anume cel de „neglijenţă gravă”.
Însă Haarde a fost judecat atât pentru lipsa sa de acţiune în momentul în care ar fi fost necesar să reducă talia băncilor hipertofiate, cât şi pentru că nu s-a asigurat că liniile de cont deţinute de Banca Icesave în Marea Britanie şi Olanda erau delegate unor filiale din aceste ţări.
La momentul imploziei lor, principalele bănci din ţară deţineau, în total, active echivalând cu 923% din PIB.
Implozia băncilor a aruncat Islanda într-o recesiune profundă, care a necesitat intervenţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), cu un împrumut în valoare de 2,1 miliarde de dolari. Coroana islandeză a fost puternic depreciată, însă, în prezent, ţara şi-a revenit, înregistrând o creştere economică de 3,1% în 2011
Articol preluat de AICI
Lasă un răspuns