Jos aveti un panou bilingv.
Un “război al limbilor” ame­ninţă peisajul idilic al Finlandei, “ţara celor 1000 de lacuri” sau a “nopţilor albe”. Ţară bilingvă de la crearea sa, cu două limbi oficiale finlandeza şi suedeza, Finlanda mai are astăzi o comunitate de suedezi reprezentând cam 5 la sută din populaţie, iar la legislativele din aprilie anul trecut partidul Adevăraţii finlandezi, de extremă dreapta, care îşi fixează obiectivul programatic al eliminării limbii suedeze din Fin­landa, a obţinut 19 la sută din mandatele parlamentare.
Vicepre­şe­dintele Asociaţiei pen­tru limba şi cultura finlandeză, Pekka Sini­salo, a vorbit despre o “situaţie absurdă”, în care 95 la sută din populaţia ţării este obli­gată să înveţe limba vorbită de 5 la sută.
În Finlanda, bilingvismul este protejat de Constituţie, de Lan­guage Act şi Carta europeană a limbilor regionale şi minoritare, adoptată o dată cu statutul de membru UE. În Finlanda, care a făcut parte vreme de aproape 500 de ani, până la 1809, din Regatul Suediei, apoi din Imperiul ţarist, s-a născut în 1870 mişcarea finomanilor, cu sloganul “Nu mai suntem suedezi, nu putem deveni ruşi, deci să fim finlandezi”. În 1892 finlandeza a căpătat statut egal cu suedeza de limbă oficială, iar după 1917 când Fin­landa dobândeşte statutul de auto­nomie, finlandeza s-a impus.
Astăzi, singura regiune a Fin­landei în care suedeza este unica limbă oficială, au rămas insulele Aland, un teritoriu insular autonom în sud-vestul Finlandei.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments