Waste in GreenlandDe la orașe cu o densitate mare a populaţiei la așezări îndepărtate, oriunde am trăi, producem deșeuri. Resturi alimentare, deșeuri electronice, baterii, hârtie, recipiente de plastic, îmbrăcăminte, mobilier vechi, toate acestea trebuie să fie eliminate. Unele ajung să fie refolosite sau reciclate; altele sunt arse pentru producerea de energie sau trimise la depozitele de deșeuri. Nu există o singură cale de gestionare a deșeurilor, care să funcţioneze pretutindeni. Trebuie să ţinem cont de împrejurările locale în modul în care facem acest lucru. La urma urmei, problema deșeurilor se ivește la nivel local. Populaţia răspândită, distanţele lungi dintre așezări și lipsa unei infrastructuri rutiere, iată cum pune guvernul problema deșeurilor în Groenlanda.

Interviu cu Per Ravn Hermansen

Per Ravn Hermansen locuiește în Nuuk, capitala Groenlandei. S-a mutat din Danemarca pentru a lucra în domeniul gestionării deșeurilor în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, al Naturii și al Mediului din Groenlanda.
Cum e să trăiești în Groenlanda?

„Traiul în Nuuk nu este cu mult diferit faţă de cel din orice oraș de dimensiuni medii, acesta fiind foarte asemănător orașelor din Danemarca. Există aceleași tipuri de magazine și facilităţi. În Nuuk trăiesc în jur de 15 000 de oameni. În timp ce atât limba groenlandeză cât și cea daneză sunt larg vorbite în Nuuk, în așezările mai mici se vorbește aproape numai groenlandeza.

Locuiesc acolo din 1999 și cred că oamenii consumă aceleași tipuri de produse ca și restul lumii, precum calculatoare personale și telefoane mobile. De asemenea, cred că oamenii sunt mai sensibili la problema deșeurilor.”
Ce face ca problema deșeurilor din Groenlanda să fie unică?

Greenland nature„În jur de 55 000 de oameni locuiesc în Groenlanda și, asemenea restului lumii, oamenii produc deșeuri. În multe privinţe, „problema” deșeurilor în Groenlanda este destul de răspândită. Întreprinderi și locuinţele din Groenlanda produc diferite tipuri de deșeuri și trebuie să le gestionăm astfel încât să nu dăunăm mediului.

În alte privinţe, problema deșeurilor în Groenlanda este unică din cauza dimensiunii sale, mai exact a așezărilor sale răspândite. Există șase orașe relativ mari, 11 orașe mai mici și în jur de șaizeci de așezări cu 30 până la 300 de locuitori răspândite de-a lungul coastei. Majoritatea populaţiei trăiește pe coasta de vest, însă există așezări și orașe mici și pe coasta de est.

Numai șase orașe au instalaţii de incinerare, iar acestea nu sunt suficiente pentru a trata adecvat în mod ecologic deșeurile care pot fi arse. Și nu există drumuri care să lege orașele și așezările între ele, ceea ce înseamnă că nu putem transporta cu ușurinţă deșeurile spre instalaţiile de incinerare. Bunurile sunt în general transportate pe mare.

În acest moment, putem doar estima cantitatea de deșeuri urbane produse în Groenlanda și credem că aceasta este în creștere. Jumătate din așezări au ceea ce aș numi cuptoare de incinerare, cât despre celelalte, în acestea există ardere deschisă sau depozite de gunoi.

În cele din urmă, cred că toate problemele legate de deșeuri au multe elemente comune, însă toate sunt unice. Deșeurile sunt o problemă locală cu implicaţii mai ample. Soluţiile trebuie să ţină cont de această dualitate.”
Ce spuneţi despre deșeurile periculoase și deșeurile electronice?

„Unităţile existente în cele mai mari orașe dezasamblează deșeurile electronice și gestionează deșeurile periculoase care sunt apoi depozitate pe amplasamentul propriu până când sunt expediate spre Danemarca. Groenlanda importă toate felurile de produse, inclusiv alimente, îmbrăcăminte și mașini, în mare parte livrate din Aalborg. Deșeurile periculoase și cele electronice sunt încărcate pe navele care se întorc în Danemarca.

În ultimii ani, companiile multinaţionale din industria minieră au început să caute rezerve neexploatate de petrol sau minerale. Ce se întâmplă cu deșeurile miniere?

În Groenlanda avem o politică unică ce permite companiilor miniere să obţină toate autorizaţiile necesare de la aceeași autoritate publică. Aceasta înseamnă că ele își depun cererea, care cuprinde toate aspectele operaţiunilor lor, inclusiv cele legate de deșeuri, la Biroul pentru Minerale și Petrol.

Aproape toate activităţile acestora se desfășoară departe de orașe și așezări. În ceea ce privește deșeurile incinerabile, companiile pot trata cu autorităţile locale pentru folosirea instalaţiilor de incinerare. Această cerere suplimentară pentru incinerare sporește capacitatea locală de incinerare.”
Cum abordaţi această problemă?

„Una dintre opţiunile care sunt actualmente disponibile constă în construirea de staţii regionale de incinerare și în transportarea deșeurilor. Evident că nu putem construi staţii de tratare a deșeurilor în fiecare oraș. Totodată, ne gândim cum să producem căldură și să încălzim locuinţe prin arderea deșeurilor.

În orașele mai mici, începem să înfiinţăm unităţi pentru dezasamblarea deșeurilor electronice și gestionarea deșeurilor periculoase. În cazul așezărilor mai mici, amplasăm containere pentru deșeuri electronice și periculoase, care pot fi apoi transportate spre unităţile din orașe.

În prezent, suntem în curs de implementare a două proiecte pilot pentru transportarea deșeurilor incinerabile spre orașele cu instalaţii de incinerare.

Guvernul groenlandez are un plan de gestionare a deșeurilor la nivel naţional, iar activitatea pe care tocmai am menţionat-o este inclusă în acest plan.”

Per Ravn Hermansen, Ministerului Afacerilor Interne, al Naturii și al Mediului din Groenlanda

http://www.eea.europa.eu/signals/signals-2012/interviews/per-ravn-hermansen/image

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments