Stratul de gheață din Cordillera s-a înjumătățit în doar 500 de ani la sfârșitul ultimei ere glaciare din cauza încălzirii climei, acest lucru indicând că și calota glaciară a Groenlandei din prezent ar putea avea un destin similar, conform unui nou studiu publicat în jurnalul ”Science”, scrie Agerpres.

În Pleistocen, care corespunde cu sfârșitul ultimei ere glaciare, stratul de gheață din Cordillera, similar calotei glaciare a Groenlandei din punct de vedere al masei, acoperea zone întinse din America de Nord.

Potrivit studiului, topirea stratului de gheață din Cordillera a cauzat o creștere a nivelului mării cu circa șase metri, dar și schimbări semnificative în ceea ce privește temperatura și circulația generală oceanică. Din cauza faptului că apa rece este mai densă decât cea caldă, apa conținută de straturile de gheață se scufundă după ce se topește provocând o întrerupere a ”benzii transportoare” a circulației oceanice și o schimbare a climei.

Prin reconstruirea cu precizie a cronologiei evenimentelor climatice din trecut, cercetătorii pot stabili cauza și efectul.

Crearea unui calendar al retragerii glaciare oferă de asemenea informații cu privire la modul în care primii oameni au ajuns în America de Nord.

”Această lucrare ar trebui să stimuleze realizarea altor studii”, a declarat Caffee. ”Straturile de gheață continentale nu dispar într-un mod simplu, monolitic, ci este un proces extrem de complicat. Cu cât cunoaștem mai multe despre retragerea stratului de gheață din Cordillera, cu atât vom putea prezice mai bine ce va urma pentru calota glaciară din Groenlanda”, a adăugat el.

Mai multe detalii: AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments