finlanda-1361551358.jpgFinlanda este una din cele mai prospere ţări din lume, un adevărat paradis al afacerilor, unde corupţia aproape că nu există. Atrage atenţia faptul că, dintre toţi vecinii din vestul URSS, Finlanda este singura ţară care, deşi a participat la războiul antisovietic, n-a fost nici ocupată şi nici sovietizată. N-a cunoscut regimul comunist. Dar, lăsând la o parte acest detaliu politic, Finlanda este originală şi surprinzătoare din multe alte puncte de vedere. Merită trecute în revistă măcar câteva, surprinse de Factroom.

1. Finlandei i se spune în mod greşit „ţara celor o mie de lacuri”. Pe teritoriul ei există mai precis 187.888 de lacuri naturale.2. Cel mai mare lac din Finlanda are 4.400 de kilometri pătraţi şi este catalogat ca fiind al patrulea din Europa, ca dimensiune.
3. Între graniţele statului, există un număr de 179.000 insule, multe din ele nelocuite, dar toate preţuite pentru inegalabila lor valoare ecologică.
4. Finlanda a fost recunoscută pe plan mondial ca fiind ţara unde se găseşte cea mai curată apă din lume.
5. Finlandezii adoră sauna. Cel mai recent recensământ a arătat că, la populaţia ţării de circa cinci milioane locuitori, funcţionează aproape două milioane de saune.
6. Învăţământul de toate gradele este gratuit în Finlanda, atât pentru finlandezii get-beget, cât şi pentru orice străin care doreşte să studieze.
7. Atenţie pentru turiştii români: chelnerii finlandezi nu primesc bacşiş şi se simt jigniţi la asemenea gest.
8. Finlandezii nu obişnuiesc să ofere flori doamnelor. Un astfel de cadou ar părea desuet, dacă nu chiar deplasat. Atitudinea lor faţă de flori este să le cultive, nu să le rupă.
9. Multe oraşe finlandeze sunt dotate cu semafoare „inteligente”: atunci când drumul este liber, culoarea trece automat pe „verde”.
10. În prezent, funcţia de preşedinte al ţării este deţinută de o femeie: Tarja Halonen.

Articol preluat de pe http://www.cugetliber.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments