Temerarul vrea să ajungă la cel mai nordic punct al Europei prin forţele sale, în scaunul cu rotile. A plecat din Lugoj pe 28 iulie şi a ajuns, o lună mai târziu, în Finlanda, trecând zilele trecute de Cercul Polar.

Vasile Stoica a traversat deja Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, şi Estonia, iar din Finlanda va trece în Norvegia, pentru ultima etapă până la Capul Nord. Sâmbătă dimineaţa, lugojeanul se pregăta să plece din Rovaniemi, localitate aflată chiar pe Cercul Polar şi locul unde se află „Satul lui Moş Crăciun”, în Laponia. De aici mai are de parcurs aproximativ 680 de kilometri până la Capul Nord.
Pe drumul de întoarcere, aventurierul în scaun cu rotile va avea alt traseu, urmând să treacă prin Suedia, Anglia, Belgia, Olanda, Germania, Cehia, Austria şi Ungaria, înainte de a ajunge înapoi acasă. Conform spuselor lui Vasile, călătoriile sale reprezintă un „pelerinaj al speranţei pentru toate persoanele cu dizabilităţi”, dar şi o modalitate de a populariza numele României în ţările pe care le vizitează.
Vasile Stoica şi-a făcut prieteni în toate ţările pe care le-a tranzitat, a avut experienţe plăcute, dar şi mai puţin plăcute, cum ar fi drumuri proaste sau pensiuni fără rampă de acces pentru fotoliu rulant. Cei care doresc să-i urmărească parcursul, o pot face pe pagina sa de Facebook. Dacă totul merge conform planului, Vasile va ajunge înapoi în România în luna octombrie.
Ardeleanul stabilit la Lugoj a străbătut lumea în lung şi-n lat în scaunul cu rotile, prin puterea braţelor. Cea mai lungă expediţie a fost un tur al Pământului făcut timp de un an, din luna mai 1998 până în mai 1999, când Vasile Stoica a parcurs 36.000 de kilometri prin Europa, America de Nord, Australia, Africa şi din nou Europa.
În 2001, românul a intrat în Cartea Recodurilor Guiness pentru cea mai mare distanţă parcursă într-un scaun cu rotile în 24 de ore, 132 de kilometri pe o pistă din California. Tot în Statele Unite, Stoica a devenit primul om care parcurge, într-un scaun cu rotile, celebra „Route 66”, care traversează SUA de la est la vest pe 3.945 de kilometri, performanţă reuşită în… 66 de zile, în 2003.
Expediţia plănuită pentru acest an a fost numită „Roţile curajului 2”. Prima călătorie sub această denumire a fost întreruptă la mai puţin de jumătate. Lugojeanul intenţiona să meargă până la Beijing, în China, la Jocurile Olimpice din 2008, însă s-a oprit la Volgograd, în Rusia, din cauza unui accident

Comentati folosind contul Facebook

comments