Mielenosoittajat sytyttivät kynttilöitä kulkukoirien puremiin kuolleen 4-vuotiaan Ionut Anghelin muistoksi Bukarestissa perjantaina.Ca urmare a morții băiatului în vârstă de patru ani, președintele României Traian Băsescu, dorește o lege care să permită uciderea câinilor fără stăpân, relatează Helsingin Sanomat. Președintele a cerut guvernului să implementeze legea în regim de urgență, cu ajutorul căreia mii de câini vagabonzi din București ar putea fi omorâți. Organizațiile de protecție a animalelor sunt înfuriate de această decizie.

Autoritățile estimează numărul câinilor vagabonzi la aproximativ 60 000 iar acest număr este în continuă creștere. Legea actuală permite doar eutanasierea câinilor bolnavi. Numărul oamenilor atacați de câini la începutul acestui an este estimat în jur de 1100.

Organizațiile de protecție a animalelor sunt revoltate de propunerea președintelui Traian Băsescu. Ele se tem că această lege ar degenera în omorârea câinilor cu bestialitate de exemplu cu bâtele de baseball. Organizațiile doresc reducerea numărul câinilor comunitari într-un mod civilizat și sunt de părere ca Uniunea Europeană ar trebui să ajute în această situație.

În Finlanda organizațiile de protecție a animalelor au organizat un protest duminica trecută la Helsinki împotriva legii de eutanasiere. Aproximativ 300 de oameni au ieșit cu proprii câini în stradă și au aprins lumânări în fața ambasadei României din Helsinki pentru a protesta împotriva uciderii câinilor fără stăpân din România.  Alte proteste asemănătoare vor fi organizate în Marea Britanie și Gemania.

“Singura soluție durabilă ar fi ca toți câinii comunitari să fie sterilizați într-un anumit termen. De asemnea Organizația Mondială a Sănătății recomandă sterilizarea”, afirmă purtătorul de cuvânt al organizației Rescue Kulkurit  Jenni Niemi.

Problema câinilor vagabonzi din București a început prin anii ´80 când Ceaușescu a demolat sute de case pentru a construi blocuri. Oamenii au fost forțați să se mute în locuințe mai mici și nu au avut posibilitatea să își ia câinii, abandonându-i pe străzi.

Iltalehti relatează că în Romania oamenii și-au luat deja legea în propriile mâini ucigând câinii cu pietre, otravă, arzându-i, lovindu-i iar legea propusă de Băsescu nu a facut altceva decât să instige oamenii la ură împotriva câinilor deși nu este clar cum a murit baiatul. Conform presei românesti există mai multe ipoteze ale morții copilului: câinii care l-au omorât au fost sterilizați iar apoi eliberați, animalele erau de fapt câini de pazâ dresați iar altă ipoteză ar fi cum că baiatul era deja mort când a fost găsit de câini. Însă Salla Honkapää de la Rescue Kulkurit  afirmă că nu are încredere în presa românească. Ea nu este împotriva eutanasierii câiniilor agresivi dar nu are rost să fie omorâți câinii inocenți și prietenoși.

Asociațiile finlandeze de salvare a câinilor fără stăpân care au oferit fonduri României pentru rezolvarea problemelor susțin că autoritățile nu fac nimic în acest sens iar banii primiți de la UE ar alimenta corupția.  Honkapää se întreabă dacă nu cumva România nu vrea să rezolve problema câinilor vagabonzi pentru a nu cheltui bani.

Surse articol: http://www.hs.fi/ulkomaat/Pikkupojan+kuolemasta+suuttunut+Romania+haluaa+tappaa+kulkukoirat+/a1378525065147?ref=hs-art-new-2

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013090817461068_uu.shtml

 

Comentati folosind contul Facebook

comments