Cerşetorii romi din România nu au nimic de-a face cu crima organizată, a declarat un expert din cadrul Departamentului pentru Servicii sociale şi îngrijiri medicale din Helsinki, Jarmo Räihä, relatează postul public de televiziune finlandez YLE, în pagina electronică.

Jarmo Räihä a respins speculaţiile apărute în ultimii ani potrivit cărora cerşetorii romi din Helsinki ar avea legături cu crima organizată.

„Unii ajung cu propriile maşini. Unii pasageri plătesc ca să fie aduşi şi îşi finanţează călătoria cu venituri obţinute din cerşit şi colectarea sticlelor în Finlanda”, a explicat el.

Potivit lui, familiile de romi decid cum sunt distribuite locurile de cerşit din Helsinki şi chiar ţările în care romii merg să cerşească. Räihä subliniază că acest lucru nu echivalează cu crima organizată.

El susţine interzicerea cerşitului, deoarece acest lucru ar transmite un mesaj cerşetorilor în ţările lor de origine că nu are rost să vină în Finlanda să cerşească. Ca alternativă, el propune ca oraşele să adopte norme care să le permită o intervenţie efectivă mai mare.

Comentariile lui Räihä intervin după o nouă evaluare lansată de poliţie care arată că nu există legături între cerşetorii romi, crima organizată şi traficul de persoane.

Poliţia a investigat cazul unor cerşetori romi la începutul lui iulie. Potrivit investigaţiei, romii au venit în Helsinki pentru că aşa au vrut şi nu sunt victime ale traficului de persoane.

„Sunt aici în mod voluntar. Nimeni nu le ordonă nimic, ceea ce înseamnă că nu este implicat traficul de persoane”, a declarat inspectorul Kari Niinimäki din cadrul poliţiei din Helsinki.

În Helsinki, Partidul Naţional de Coaliţie a cerut interzicerea cerşitului pe baza unor pretinse legături cu traficul de persoane şi crima organizată.

Comentati folosind contul Facebook

comments