[warning]Nu stiu daca e chiar asa… ramane sa confirmati voi asta. Si danezii se bat cu pumnul in piept dar stau cam prost cu stiinta ….[/warning]

Finlanda, tara cu cinci milioane de locuitori, dintre care aproximativ 96% finlandezi, 2,2% alti europeni si 1,1% imigranti (asiatici, africani, americani) a reusit sa revolutioneze sistemul educational centralizat, ce functioneaza in majoritatea tarilor vestice.

Iata cum functioneaza lucrurile in educatia din statul nordic:
1.  Copiii finlandezi merg la scoala doar dupa ce implinesc sapte ani. Rareori, acestia primesc teme pentru acasa. Exceptia are loc pana cand ajung la adolescenta.
2.  In primii sase ani de scoala, elevii nu primesc note, calificative ori alte forme de evaluare, tocmai pentru a percepe educatia un mod distractiv, dar si necesar, totodata.
3.  Exista un singur examen important in sistemul educational din Finlanda, pe care il dau elevii care implinesc 16 ani. Pana la aceasta varsta, copiii nu sunt nevoiti sa sustina alte tipuri de teste.
4.  Nu se fac diferente intre elevi. Toti, indiferent de gradul de inteligenta, invata in aceleasi clase.
5.  66% dintre elevi merg la liceu dupa terminarea studiilor elementare. Cel mai mare procentaj din Europa.
6.  Orele de stiinta alcatuiesc cel mult 16 elevi pentru ca fiecare dintre ei sa poata face experimentele necesare, practica in cazul acestor materii fiind foarte importanta.
7.  93% din finlandezi absolva liceul. Dintre acestia, 43% aleg mai departe scoli vocationale.
8.  Profesorii din Finlanda isi petrec, in medie, patru ore pe zi intr-o sala de curs. Dascalii urmeaza, timp de doua ore pe saptamana, un curs de „dezvoltare profesionala”.
9.  Sistemul educational este 100% finantat de stat.
10. Toti profesorii din Finlanda trebuie sa aiba studii de masterat absolvite, ce sunt in intregime subventionate.
11.  Profesorii sunt selectati din procentajul de 10% al absolventilor. In 2010, 6.600 de aplicanti s-au intrecut pentru 660 de posturi de scoala primara.
12.  Salariul anual entry-level al unui profesor, in 2008, era de 29.000 de dolari.
13.  Nu exista plati de merit (salariu de merit) pentru profesori.
14. Profesorii beneficiaza de acelasi statut ca doctorii si avocatii.
15. Potrivit unui studiu international din 2001, copiii finlandezi fac parte din topul cercetatorilor lumii, in domenii precum stiinta, literatura sau matematica.

Sursa: Business Insider

Comentati folosind contul Facebook

comments