Crăciunul este în Finlanda cea mai mare sărbătoare a anului, potrivit site-ului TourMagazine.fr care ne prezintă câteva din obiceiurile şi tradiţiile specifice acestei zile.

Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.

După¬amiaza, finlandezii se duc la saună şi apoi întreaga familie se adună în jurul mesei şi aşteaptă vizita lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, toată lumea merge la mormintele rudelor.

Potrivit tradiţiei finlandeze, Sfântul Toma este cel care aduce Crăciunul, la 21 decembrie, când se organizează şi un târg cu numele acestuia, iar Sfântul Knut încheie perioada sărbătorilor de iarnă, la 13 ianuarie.

Târgurile de Sfântul Toma oferă decoraţiuni făcute manual şi specialităţi culinare. Cel mai renumit este cel de la Helsinki, de la Esplanade Park, care reuneşte circa 150 de vânzători.

Un eveniment important al lunii decembrie este sărbătorirea Sfintei Lucia (Sankta Lucia), în ziua de 13. Această sărbătoare vine dintr-o tradiţie populară suedeză, introdusă în Finlanda în 1950. Este vorba de alegerea, dintre fetele tinere, a celei care va fi “Lucia naţională”.

Îmbrăcată cu o rochie lungă, albă şi purtând o coroană cu beculeţe aprinse pe cap, Lucia apare pentru prima dată pe 13 decembrie. Până la sfarşitul lunii decembrie, ea vizitează spitalele, şcolile şi asistă la diverse sărbători, purtând un mesaj de lumină, speranţă şi caritate.

Moş Crăciun sau Joulupukki în finlandeză nu este altcineva decât acel bărbat îmbrăcat în roşu care locuia la început în Munţii în Korvatunturi, în nordul Laponiei, şi care vine pe o sanie trasă de reni.

În 1985, s-a construit în apropiere de Rovaniemi, pe cercul polar, orăşelul lui Moş Crăciun. Astăzi aşezarea include Oficiul Poştal al lui Moş Crăciun, unde acesta primeşte corespondenţa sosită din întreaga lume, Biroul lui Moş Crăciun unde sunt citite scrisorile, după ce au fost triate de spiriduşi, iar în apropiere se află Parcul lui Moş Crăciun.

În Casa lui Moş Crăciun se află un magazin cu suveniruri “made in Laponia” şi un restaurant cu mâncăruri tradiţionale.

Sursa oficiala AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments