http://img.mtv3.fi/mn_kuvat/mtv3/583829.jpgReprezentantul Special pe probleme de mediere a păcii în regiune al Ministerului de Externe al Finlandei, Kimmo KILJUNEN a venit in Moldova pentru a se documenta despre situația din regiune, inclusiv din regiunea din stânga Nistrului. Conform programului de lucru, oficialul finlandez va vizita Tiraspolul dupa care va avea mai multe întrevederi la Chișinău la care va aborda subiectul diferendului transnistrean.

Oficialul a avut pe, 5 octombrie, o intrevedere cu presedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Lupu a menționat că, pe parcursul anului curent, procesul de reglementare a conflictului transnistrean a cunoscut o dinamică intensă. “Suntem deschişi pentru intensificarea contactelor la nivelul negociatorilor politici și, în contextul consolidării climatului de încredere, pledăm pentru eliminarea tuturor barierelor pentru circulaţia liberă a cetăţenilor moldoveni între ambele maluri ale Nistrului. O soluţie viabilă a conflictului transnistrean urmează să fie bazată pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Regiunea transnistreană va beneficia de un statut special (autonomie largă) în componenţa statului reintegrat. Statul reîntregit urmează să fie unul funcţional, menținând integrarea europeană drept vectorul strategic de dezvoltare a ţării, a mai relevat Marian Lupu și a specificat că Moldova pledează pentru transformarea actualei operaţiuni de pacificare într-o misiune civilă, multinaţională, cu mandat internaţional”, a mentionat Lupu.

La același subiect, Președintele Parlamentului a apreciat reluarea procesului de negocieri în formatul 5+2 și a menționat că următoarea rundă, de la Dublin (27-30 noiembrie 2012), necesită o pregătire minuţioasă. Rezultatul rundei va depinde de activitatea Grupurilor de Lucru. Totodată, negocierile ar trebui să se concentreze nu doar pe aspecte tehnice discutate de experţi, cât pe elementele de principiu ale soluţiilor.

Articol preluat de pe AllMoldova.com

Comentati folosind contul Facebook

comments