Juha Sipila, premierul Finlandei, a declarat că semnalul GPS în nordul țării a fost bruiat în cursul recentelor exerciții NATO din zona Norvegiei, adăugând că este posibil ca Rusia să fi fost responsabilă pentru acest lucru, informează postul BBC News online, potrivit Mediafax.

Șeful Guvernului de la Helsinki a afirmat că semnalul a fost bruiat deliberat, adăugând că Rusia are mijloacele necesare să realizeze acest lucru.

Și Norvegia a comunicat că s-au înregistrat probleme cu semnalul GPS în apropierea frontierelor de nord-vest ale Rusiei, în cursul exercițiilor.

„Este posibil ca Rusia să fi fost factorul perturbator în acest caz. Se știe că Rusia deține astfel de capacități”, a declarat premierul finlandez.

„Este dificil de spus din ce cauze, însă avem motive să credem că ar putea avea legătură cu exercițiile militare în zona frontierelor Norvegiei”, a declarat Wenche Olsen, directorul Autorității Aviatice Civile din Norvegia.

Regiunea finlandeză Lapland și părți din nordul Norvegiei, în apropierea frontierei cu Rusia, au fost afectate de bruiaj. Compania aeriană norvegiană Widerøe a confirmat că mai mulți piloți au raportat probleme cu semnalul GPS.

Trident Juncture 2018, cele mai ample exerciții militare NATO după Războiul Rece, au avut loc între 25 octombrie și 7 noiembrie în Norvegia, Marea Nordului și zona Mării Baltice. La manevre au participat cele 29 de state membre NATO, dar și Suedia și Finlanda, două state care nu fac parte din alianță.

În replică, Kremlinul a respins luni acuzaţia formulată de premierul finlandez, Juha Sipila, care nu a exclus ca Rusia să fi perturbat în mod deliberat semnalul GPS al Finlandei în timpul recentelor exerciţii NATO desfăşurate în Norvegia, informează agenţiile de presă Reuters şi TASS, scrie Agerpres.

Moscova nu dispune de nicio informaţie că ar fi avut loc vreo perturbare a semnalelor GPS în timpul exerciţiilor NATO, a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă. ‘Există în prezent o tendinţă de a acuza în general Rusia de toate păcatele existente. De regulă, aceste acuzaţii sunt nefondate’, a adăugat Peskov.

‘Nu avem informaţii potrivit cărora Rusia ar putea avea vreo legătură cu perturbarea semnalelor GPS’, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, recomandând jurnaliştilor să solicite mai multe comentarii în acest sens Ministerului Apărării de la Moscova.

Comentati folosind contul Facebook

comments