Mai întîi despre editura care a scos această carte. Se numeşte METANEIRA şi are sediul în Helsinki, Finlanda, cu o filială la Iaşi. Este vorba despre o companie, care a fost fondată în anul 2001, şi care este specializată în patrimoniul cultural şi în dezvoltarea turistică în Europa de Est. Lucrarea despre care aici este vorba se numeşte „Maramureş. A Travel Guide to Romania’s Region of Wooden Churches” şi a apărut în anul 2007. Se înţelege, în limba engleză. A ajuns prin judeţul nostru cam tîrziu şi în puţine exemplare. Aşa se explică faptul că doar acum îi facem prezentarea. Nu este vorba despre un ghid de pus în rucsac, ci despre o carte foarte bine alcătuită, care numără nu mai puţin de cinci sute de pagini.
Cartea debutează cu prezentarea judeţului Maramureş (populaţie, climă, topografie, resurse naturale, flora şi fauna), după care se face o incursiune în istoria locului. Tradiţiilor, obiceiurilor, arhitecturii populare şi portului, bisericilor şi caselor ţărăneşti, peisajelor din munţii noştri li se oferă spaţii largi prin fotografii de excepţie şi texte adecvate. Cum este de aşteptat, un mare spaţiu al lucrării este ocupat de prezentarea Maramureşului Istoric, dar şi Chioarul şi Lăpuşul sînt ţări bine conturate în carte.
În finalul acestui semnal aş sugera celor îndreptăţiţi s-o facă traducerea cărţii-ghid în limba română şi, evident, tipărirea ei. Ar fi o promovare de excepţie a valorilor judeţului Maramureş.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments