Un incendiu a izbucnit în aceste zile in clădirea principală a Manastirii ortodoxe Valaamo din Heinävesi, în estul Finlandei, informeaza Serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe. Pompierii au reusit sa stinga incendiul in mai multe ore. Un oficial al mănăstirii a asigurat ulterior ca nimeni nu a fost rănit în acest incendiu şi niciun obiect de valoare nu a fost distrus.

Pompierii au declarat ca focul a pornit din podul cladirii spaţiului rezidential nefolosit. Operatiunile de stingere au tinut pana in dimineaţa zilei de luni.

 

Clădirea principală veche a manastirii este o structura cu trei etaje, care dateaza din anul 1840. Icoanele şi portretele aflate la etajul al doilea au fost evacuate in siguranta, in timpul incendiului, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

 

Parintele Viktor, iconomul manastirii, a declarat ca prejudiciul este totusi unul considerabil. Staretul manastirii, Arseni, a declarat că o parte din mobilierul din secolul al XIX-lea a rămas la etajul al doilea. Cu toate acestea, el a remarcat ca cladirea nu avea o structură protejată, desi mai multe renovari au fost efectuate.

Manastirea Noul Valaam a fost infiintata de către Biserica Ortodoxă Finlandeză în 1940, când cei 190 de călugări ai mănăstirii originale, situata pe un grup de insule din Lacul Ladoga au fost forţaţi să părăsească zona, atunci cand ea a fost cedata fostei Uniuni Sovietice.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments