Grupul finlandez Nokia, care a pierdut poziţia de cel mai mare producător de telefoane din lume în acest an în faţa Samsung, vrea să-şi vândă sediul din Espoo, Finlanda. Decizia face parte dintr-un program de renunţare la active neesenţiale.

„Reevaluăm diverse variante pentru active non-core, precum cele imobiliare, iar acestea includ şi sediul”, a spus un reprezentant al grupului, conform New York Times.

Clădirea din oţel şi sticlă, pe coasta Mării Baltice, este evaluată la 200-300 de milioane de euro, potrivit cotidianului finlandez Iltasanomat.

Grupul Nokia, care a încercat să-şi îmbunătăţească situaţia financiară prin programe masive de reducere a numărului de locuri de muncă şi alte măsuri, a informat investitorii, în iulie, că analizează şi vânzarea unor proprietăţi.

Vânzarea sediului nu înseamnă neapărat că Nokia se va muta în altă clădire. Potrivit unui oficial Nokia, citat de portalul finlandez Helsingin Sanomat, grupul „nu are planuri de a-şi muta sediul”.

Anterior, Nokia a anunţat un program de restructurare a operaţiunilor IT, corporate şi de suport, împreună cu închiderea fabricii de la Salo, Finlanda, scrie portalul The Verge. Decizia de a muta sediul ar putea asigura grupului fonduri foarte necesare în procesul de tranziţie.

Valoarea clădirii ar acoperi circa un sfert din pierderea operaţională a Nokia din trimestrul al doilea, de 826 milioane de euro.

Nokia a fost retrogradată la junk de marile agenţii de rating, situaţie care face tot mai dificile împrumuturile la dobânzi rezonabile.

Grupul are dificultăţi în a concura cu Samsung şi Apple pe piaţa globală a smartphone-urilor, unde marjele de profit sunt mai ridicate. Acţiunile Nokia au scăzut pe bursă cu circa 90% de la lansarea iPhone, în 2007, de către Apple.

Articol preluat de pe Money.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments