Alexander Stubb, ministrul finlandez pentru Afaceri Europene şi Comerţ Exterior.Ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, va vizita marţi România, la invitaţia şefului diplomaţiei române, Cristian Diaconescu. Principala problemă pe relaţia bilaterală este legată de poziţia Finlandei în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen.

Finlanda s-a alăturat, la începutul anului 2011, Olandei, pronunţându-se împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Ulterior, în 14 noiembrie 2011, ministrul Alexander Stubb a anunţat că autorităţile de la Helsinki sunt de acord cu o soluţie de compromis care să permită aderarea etapizată a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu a avut, la 4 februarie, o întâlnire bilaterală cu Alexander Stubb, care i-a spus că va susţine formalizarea susţinerii aderării la Schengen de către Guvernul de la Helsinki, care ar putea lua o decizie în acest sens la finele lunii februarie.

„Am avut o întâlnire cu ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb. Am discutat şi poziţia Finlandei privind aderarea la Spaţiul Schengen. El a spus că Finlanda în continuare va susţine varianta franco-germană cu primirea în două etape în cursul acestui an, dar o decizie finală se va lua în Guvernul finlandez la sfârşitul lunii februarie.

Din perspectiva Ministerului finlandez al Afacerilor Europene această soluţie va fi promovată”, a declarat atunci Diaconescu pentru Mediafax. El a adăugat însă că „rămâne ca şi celelalte evaluări care vor fi făcute şi în legătură cu MCV să fie avute în vedere”.

Finlanda s-a opus aderării României la Spaţiul Schengen, în septembrie, alături de Olanda, principalul reproş fiind cel referitor la starea justiţiei româneşti. De atunci, oficiali finlandezi au afirmat că ar putea renunţa la opozitie, dar că acest lucru depinde de îmbunătăţirea situaţiei din justiţia românească.

Ministrul finlandez va mai avea convorbiri cu Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, precum şi cu Lucian Bode, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Cei doi demnitari vor trece în revistă stadiul relaţiei bilaterale precum şi o serie de teme de interes comun aflate pe agenda europeană, cum ar fi consolidarea guvernanţei economice, negocierile privind Perspectiva Financiară Multianuală a UE 2014 – 2020, procesul de extindere al Uniunii, dezvoltările din Vecinătatea Estică şi strategia cadru europeană pentru persoanele aparţinând minorităţii rome, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments