Premierul finlandez Jyrki KatainenLiberal-conservatorii primului ministru Jyrki Katainen s-au plasat în frunte, duminică, la alegerile municipale din Finlanda, marcate de o prezenţă scăzută la urne, potrivit rezultatelor preliminare anunţate de televiziunea publică YLE.

Doar 58,2 la sută din alegători s-au deplasat pentru a vota.

„Nu a fost o mare surpriză”, a constatat pentru AFP sociologul Roope Mokka. „Este o revenire la normal” după succesul populiştilor la alegerile legislative din 2011, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Partidul Coaliţiei al lui Katainen obţine 21,8 la sută din voturi, faţă de 19,6 la sută pentru social-democraţi, de asemenea în guvern.

Ei obţin mai puţin decât la ultimele alegeri municipale din 2008. Partidul lui Katainen înregistrează o pierdere de 1,7 puncte, în timp ce social-democraţii ministrului de finanţe Jutta Urpilainen un declin de 1,6 puncte.

Partidul de Centru, tradiţional majoritar în oraşele de provincie, ocupă poziţia a treia, cu 18,8 la sută din voturi, o surpriză plăcută pentru această formaţiune de opoziţie care, cu toate acestea, pierde 1,3 puncte comparativ cu 2008.

Partidul Finlandezilor (populist) este un alt câştigător al acestui scrutin cu 12,4 la sută din voturi. Rezultatul lui este mult mai bun decât acum patru ani (+7), dar mai puţin bun decât la legislativele din 2011(-6,7) şi decât prevedeau sondajele.

Verzii şi Alianţa de stânga, două formaţiuni guvernamentale, sunt creditate cu 8,5 la sută (-0,4) şi 8 la sută (-0,8) din voturi.

„Partidul Finlandezilor este singurul ce obţine un sprijin mai larg şi toate celelalte au pierdut voturi… Dacă rezultatul final corespunde previziunilor, nu există decât o singură concluzie de tras şi aceasta este că populaţia doreşte reforme în Finlanda”, a declarat şeful guvernului Jyrki Katainen la YLE.

Circa 4,3 milioane de alegători au fost chemaţi să aleagă, pentru următorii 4 ani, consilierii municipali în 320 de localităţi din ţară.

Campania a fost marcată luni de un incident fără gravitate pentru şeful guvernului, care a fost abordat de un bărbat în vârstă de 27 ani cu un cuţit de bucătărie. Potrivit poliţiei, el a vrut „să se joace că-l omoară”. Arestat imediat de serviciile de securitate, el a fost eliberat miercuri.

Articol preluat de pe Adevarul.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments