Ghid de supravietuire: Finlanda
Finlanda este o ţară din Peninsula Scandinavă, binecunoscută turiştilor mai ales ca “ţara lui Moş Crăciun”. Orice scrisoare adresată Moşului, din orice colţ al lumii, timbrată corespunzător, ajunge la oficiul poştal din oraşul Rovaniemi, situat chiar pe Cercul Polar de Nord. Deşi o cunoaştem din cărţile de geografie ca ţara celor 1000 de lacuri, Finlanda are mai precis 187,888 de lacuri şi aproape tot atâtea insule. 75% din teritoriu este acoperit de păduri. Dacă lacuri sunt aproape 200 de mii, se spune că saune sunt milioane, cam câte două pe cap de locuitor.
Clima: Sudul Finlandei are clima temperată, cu veri plăcute şi ierni nu foarte aspre. În partea de nord, după Cercul Polar, clima este sub-arctică, cu temperaturi maxime în jur de 20 de grade în timpul verii şi cu ierni care ţin mai mult de şase luni. Vremea e destul de capricioasă în Laponia, aşa că nu e o raritate ca în luna iunie să ningă. În nordul ţării se poate vedea soarele de la miezul nopţii. În lunile iunie-iulie soarele rămâne pe cer aproape 24 de ore.
Limba: Limba oficială a ţării este finlandeza, dar ca peste tot în ţările nordice, engleza este ştiută de aproape toţi locuitorii ţării. În Laponia se vorbesc şi mai multe limbi sami (ale populaţiilor băştinaşe).
Buget: Finlanda este cea mai ieftină ţară scandinavă, comparabilă ca preţuri cu Marea Britanie sau Franţa. O masă la restaurant costa în jur de 15 euro, iar o noapte la un hotel de 3 stele în jur de 70 de euro. Finlanda este cel mai uşor de explorat cu maşina, aşa că se adaugă costurile de închiriere, în jur de 40 de euro pe zi. Pentru destinaţiile din Laponia, există curse interne de la Helsinki până la Rovaniemi sau Ivalo, cu preţuri pornind de la 100 de euro. Un bilet de avion până în Finlanda costa 250-300 de euro.
Avertismente: Finlanda este o tara foarte sigura si cu o infrastructura turistica bine pusa la punct. Totusi, atunci cand mergeti in drumetii, mai ales in sezonul rece, e bine sa aveti echipament adecvat, inclusiv masca pentru fata. Temperaturile pot fi foarte scazute si exista un risc ridicat de degeraturi. Respectati intocmai instructiunile date de agentiile de turism locale atunci cand cumparati excursii in salbaticie, pentru a reduce riscul de accidente.
Rute aeriene: Nu mai sunt curse directe Bucureşti-Helsinki, dar sunt variante de transfer în alte capitale ale Uniunii Europene.
Viza: Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru Finlanda, iar intrarea în ţară se poate face cu buletinul. De asemenea, dacă treceţi în Norvegia terestru, din Finlanda, nu aveţi nevoie de paşaport.
5 lucruri de făcut în Finlanda
- Vânaţi Aurora Boreală într-o noapte senină de iarnă.
- Transpiraţi într-o saună finlandeză şi apoi faceţi o baie în lacul de lângă. Dezbrăcat.
- Mergeţi la o fermă de reni a unei familii de sami. O să vă bucuraţi de cântecele lor tradiţionale.
- Vizitaţi muzeul Arktikum din Rovaniemi pentru o lecţie de geografie despre zona polară.
- Faceţi drumeţii în pădurile lapone.
Articol preluat de pe http://www.caia.ro/
vrem si noi !!!! oferi si bilete ? 😀
Pai, titlul e ca nuca-n perete, nu are nici o legatura cu articolul. Poate ca au vrut sa scrie, „Ghid turistic”. Informatiile date sunt turistice, nu au nici o treaba cu supravietuirea in Finlanda.
P.S. Prezentarea Finlandei e misto, la obiect. Aminteste si de popuatiile sami, care sunt foarte interesante. In Norvegia au parlament si o oarecare autonomie.
nu e chiar asa de ieftin in finlanda….Sa mananci la restaurant te costa cam 60-70e /pers ( aperitiv,fel principal,2 beri ),,,,Nu iti trebuie nici masca pentru fatza si nu o sa ai degeraturi…Uneori e mai frig prin Romania decat in Fin.
@Kogaion , 🙂 Cu titlul cam ai dreptate dar totusi fac mentiunea ca asa a decis autorul in original. Mi-a fost lene sa ma gandesc la altu’ . 🙂
La ei ma refeream. A vazut, pe site-ul lor, ca au mai multe titluri la fel si cu alte tari. Cred ca cei ce scriu articolele, nu stiu de fapt ce insemna termenul „supravietuire”.
Domnu Padure ,chiar asa?O zbircirati din prima…propozitie.Eh,dar multi citeste si putini cunoaste.Se vede treaba ca locuiti in DK acolo nu prea se stie prea bine chestia asta cu Scandinavia….
@ Ruotsi
La sfarsitul aticolului scrie ca este preluat de pe caia.ro…. 🙂
Merci Kogaion …
@Ruotsi …. Sa citez de la dumitale : „in DK acolo nu prea se stie prea bine chestia asta cu Scandinavia” . Nu vreau sa intru un polemici cu dumitale ci doar sa discutam o chestiune. Sunt deparere ca Danemarca este o tara destul de scandinava.
http://en.wikipedia.org/wiki/Scandinavia
Ca si cultura si valori, tarile scandinave sunt destul de uniforme. E drept ca se mei spune despre danezi ca sunt cei la latini scandinavi , dar sunt scandinavi.
Cred ca se refera la faptul ca Finlanda nu e tara scandinava, e doar tara nordica.
Dupa cum spuneam, multi citeste putini cunoaste ..da… si mai este ceva… imi pare rau ca redactia nu a detectat gluma de la urma, de fapt un citat din glumele fratilor mai mari de la nord de DK.In fine cred intradevar ca am cam gresit forumul.Succes in continuare
Domnule Ruotsi, o fi umor scandinav si nu m-am prins ? 🙂
Daca se poate, sa evitati termenul „redactie” in aceste conditii. Nu de alta, dar nimeni nu vrea sa fie confundat cu Horia Bucurica.
Din punctul meu de vedere, acest termen este putin fortat. Mai e mult pana sa devenim redactie 🙂
Sper ca o sa reveniti asupra deciziei si o sa mai reveniti pe aici.