poza renFinlanda este o ţară din Peninsula Scandinavă, binecunoscută turiştilor mai ales ca “ţara lui Moş Crăciun”. Orice scrisoare adresată Moşului, din orice colţ al lumii, timbrată corespunzător, ajunge la oficiul poştal din oraşul Rovaniemi, situat chiar pe Cercul Polar de Nord. Deşi o cunoaştem din cărţile de geografie ca ţara celor 1000 de lacuri, Finlanda are mai precis 187,888 de lacuri şi aproape tot atâtea insule. 75% din teritoriu este acoperit de păduri. Dacă lacuri sunt aproape 200 de mii, se spune că saune sunt milioane, cam câte două pe cap de locuitor.

Clima: Sudul Finlandei are clima temperată, cu veri plăcute şi ierni nu foarte aspre.  În partea de nord, după Cercul Polar, clima este sub-arctică, cu temperaturi maxime în jur de 20 de grade în timpul verii şi cu ierni care ţin mai mult de şase luni. Vremea e destul de capricioasă în Laponia, aşa că nu e o raritate ca în luna iunie să ningă. În nordul ţării se poate vedea soarele de la miezul nopţii. În lunile iunie-iulie soarele rămâne pe cer aproape 24 de ore.

Limba: Limba oficială a ţării este finlandeza, dar ca peste tot în ţările nordice, engleza este ştiută de aproape toţi locuitorii ţării. În Laponia se vorbesc şi mai multe limbi sami (ale populaţiilor băştinaşe).

Buget: Finlanda este cea mai ieftină ţară scandinavă, comparabilă ca preţuri cu Marea Britanie sau Franţa. O masă la restaurant costa în jur de 15 euro, iar o noapte la un hotel de 3 stele în jur de 70 de euro. Finlanda este cel mai uşor de explorat cu maşina, aşa că se adaugă costurile de închiriere, în jur de 40 de euro pe zi. Pentru destinaţiile din Laponia, există curse interne de la Helsinki până la Rovaniemi sau Ivalo, cu preţuri pornind de la 100 de euro. Un bilet de avion până în Finlanda costa 250-300 de euro.

Avertismente: Finlanda este o tara foarte sigura si cu o infrastructura turistica bine pusa la punct. Totusi, atunci cand mergeti in drumetii, mai ales in sezonul rece, e bine sa aveti echipament adecvat, inclusiv masca pentru fata. Temperaturile pot fi foarte scazute si exista un risc ridicat de degeraturi. Respectati intocmai instructiunile date de agentiile de turism locale atunci cand cumparati excursii in salbaticie, pentru a reduce riscul de accidente.

Rute aeriene: Nu mai sunt curse directe Bucureşti-Helsinki, dar sunt variante de transfer în alte  capitale ale Uniunii Europene.

Viza: Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru Finlanda, iar intrarea în ţară se poate face cu buletinul. De asemenea, dacă treceţi în Norvegia terestru, din Finlanda, nu aveţi nevoie de paşaport.

5 lucruri de făcut în Finlanda

  1. Vânaţi Aurora Boreală într-o noapte senină de iarnă.
  2. Transpiraţi într-o saună finlandeză şi apoi faceţi o baie în lacul de lângă. Dezbrăcat.
  3. Mergeţi la o fermă de reni a unei familii de sami. O să vă bucuraţi de cântecele lor tradiţionale.
  4. Vizitaţi muzeul Arktikum din Rovaniemi pentru o lecţie de geografie despre zona polară.
  5. Faceţi drumeţii în pădurile lapone.

Articol preluat de pe http://www.caia.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments