Un grup de deputaţi finlandezi a înaintat pentru dezbateri în parlament un proiect de lege care interzice achiziţionarea de proprietăţi imobiliare în Finlanda pentru cetăţenii ţărilor care nu fac parte din Uniunea Europeană (UE). Iniţiatorii proiectului recunosc că acesta este îndreptat în primul rînd împotriva ruşilor, care cumpără în mod activ case în regiunile de graniţă ale Finlandei. Autorul iniţiativei, care a început deja să fie dezbătută în parlamentul Finlandei, este deputatul Markku Rossi, reprezentant al Partidului de Centru, al patrulea ca reprezentare în parlament.

Realizarea iniţiativei lui Rossi îi va afecta în primul rînd pe ruşi. După cum a precizat pentru Kommersant reprezentantul Ambasadei Finlandei în Rusia, Mikko Hautala, în 2011 cetăţenii ruşi au cumpărat în Finlanda 459 de proprietăţi, în valoare totală de circa 50 de milioane de euro, iar în 2010 – 413 proprietăţi.

Deputaţii care sprijină proiectul lui Rossi enumeră mai multe motive care ar face necesară o asemenea lege. În primul rînd, afirmă ei, achiziţionarea în masă de proprietăţi în zonele de frontieră ale Finlandei stimulează creşterea preţurilor la casele şi apartamentele de acolo, făcîndu-le inaccesibile pentru mulţi finlandezi. În al doilea rînd, deputaţii atenţionează că vînzarea de terenuri şi case către străini ar putea ameninţa securitatea naţională a ţării. În al treilea rînd, iniţiatorii proiectului de lege nu exclud că astfel de achiziţii pot servi unei anumite categorii de ruşi pentru spălarea banilor.

Însă, după cum au recunoscut pentru Kommersant consilieri ai deputatului Rossi, principalul motiv este acela că “Finlanda ar trebui să-i ceară Rusiei să joace fair play”. Aceştia au amintit că preşedintele rus Dmitri Medvedev a aprobat de curînd o listă de teritorii din zonele frontaliere ale Rusiei în care cetăţenii străini nu-şi pot cumpăra terenuri. Pe această listă au fost incluse şi regiunile atractive pentru finlandezi, precum regiunea Leningrad şi republica autonomă Karelia.

Pînă acum, divergenţele pe teme imobiliare dintre Rusia şi Finlanda erau abordate pe un ton semiglumeţ, în orice caz la nivel oficial. În timpul ultimii sale vizite pe care a desfăşurat-o în ianuarie la Moscova, preşedintele finlandez Tarja Halonen a declarat, în cadrul unei discuţiei cu premierul Vladimir Putin, că şi finlandezii ar dori să cumpere proprietăţi în Rusia, la fel cum fac mulţi ruşi în Finlanda. “Poate că vei da chiar tu un exemplu şi vei cumpăra ceva aici?”, a replicat Putin pe un ton de glumă şi a trecut la alt subiect.

Preşedintele nou-ales al Finlandei, Sauli Niinisto, care îşi va prelua împuternicirile la 1 martie, nu va putea probabil să abordeze un ton asemănător pe marginea acestui subiect. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Universitatea Finlandei de Est, astăzi circa 80 la sută dintre finlandezi sprijină restricţionarea drepturilor cumpărătorilor ruşi de proprietăţi finlandeze.

De altfel, nici Niinisto, nici majoritatea parlamentarilor finlandezi nu vor să strice brusc relaţiile Finlandei cu Rusia. Chiar şi consilierii deputatului Rossi recunosc că este puţin probabil ca iniţiativa şefului lor să se transforme în lege, în orice caz nu în viitorul apropiat.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments