[important]Nota : Macar titlul l-am editat. [/important]

Kalkkers, o cafenea din Helsinki administrată de organizaţia pentu sprijinirea persoanelor fără locuinţă No Fixed Abode, a decis să nu permită ca localul să fie utilizat ca adăpost pentru romii străini. Pe uşa localului a fost postat un anunţ în limba română care informează clienții în legătură cu această interdicţie, notează site-ul www.hs.fi, preluat de Agerpres.

Motivul acestei decizii a fost lipsa de spaţiu, a informat asociaţia. „Cafeneaua nu este, în primul rând, un loc de cazare”, a afirmat Jussi Lehtonen, şeful organizaţiei.

La începutul anului Kalkkers a fost deschisă în fiecare noapte din cauza temperaturilor scăzute şi a lipsei de spaţiu în multe adăposturi. „În acel moment am spus că toată lumea poate veni dacă nu se aglomerează prea mult. Însă, la începutul acestei luni, din ce în ce mai mulţi romi au sosit în fiecare noapte”, a mai spus el. Grupuri de peste zece romi au petrecut nopţi în cafenea, dormind pe jos şi pe scaune, a precizat sursa citată.

Situată în cartierul Vallila din Helsinki, cafeneaua Kalkkers este deschisă până târziu în noapte, iar persoanele fără adăpost se pot odihni şi îşi pot petrece timpul aici. Circa 30 de persoane încap în interiorul cafenelei.

Autorităţile finlandeze au deschis un centru de servicii pentru romi în Kallio, care nu este însă deschis noaptea. În cadrul unei politici menite să descurajeze practicarea cerşetoriei, Helsinki nu oferă cazare pentru romi.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments