Crăciunul la HelsinkiÎn fiecare an, în apropierea sărbătorilor, Finlanda pare preocupată de o singură întrebare: vom avea sau nu un Crăciun alb? De data aceasta, însă, lucrurile sunt clare, tara se pregăteste pentru cel mai bogat Crăciun din 1965 încoace, cu peste jumătate de metru de zăpadă.

Cu ochii pe starea vremii dupa viscole ce au lasat case fara electricitate in saptaminile trecute si au ridicat valuri de zece metri pe de obicei linistita mare baltica, finlandezii dau de zor zapada de pe strazi, de pe acoperisuri si de pe balcoane, bucurindu-se de zapada si de sporturile de iarna. Patinoarul din fata garii rasuna de muzica si glasuri de copii, iar pistele de ski de fond sunt deschise si luminate până seara tirziu.

Luminile de Craciun s-au aprins in toata tara de la inceputul lui decembrie, prilej cu care Mos Craciun a venit in vizita in Capitala, pentru a fi vazut de copii si a le aminti ca daca sunt cuminti, va reveni in ziua de Craciun cu tolba plina.

Parca anul acesta, Helsinki arata mai festiv ca in trecut, desi se inclina mai mult spre traditionala modestie Nordica, decât spre fastul Europei centrale. Bradul din piata Senatului, punct nodal al Capitalei, este discret luminat de leduri albastre. La poala lui, este târgul de Craciun, cu vin fiert cu mirodenii, baut cu migdale si stafide; cu foetaje cu gem de prune si turta dulce, delicateturi specifice Craciunului si care vor disparea odata cu sarbatorile până anul viitor.

Frenezia petrecerilor traditionale de Craciun cu prietenii si colegii s-a incheiat, rochiile de seara si costumele au fost din nou puse in dulap, restaurantele s-au golit si linistea Craciunului, cea mai importanta sarbatoare a anului in aceasta tara luterana, s-a asternut peste tot.

În ziua de 24, la prinz, radioul si televiziunea au difuzat in direct mesajul de pace, datând din Evul Mediu. În Turku, fosta Capitală a tarii, lumea se aduna, pentru a asculta aceasta proclamatie care încurajează respectarea linistii de catre toti si pentru a cânta imnul national, inainte ca oamenii să se îndrepte spre case, patrunsi de spiritul Craciunului.

Sauna este incalzita pentru seara, masa pusa, pomul decorat. Cei care au o casa secundara, in mijlocul padurii, se vor duce acolo ori vor conduce si sute de kilometric, pentru a-si vizita parintii, poate singura data din an.

Neaparat, indiferent de vreme, oamenii vor merge sa aprinda luminari la mormintele celor dragi, transformind cimitirele intr-o mare tremuratoare de lumina.

Desi traditia colindatorilor nu exista, cântecele de Crăciun vor fi fredonate in casa, intre un pahar de bere sau de votca si o îmbucătură de pulpa de porc la cuptor, cu piure de legume. Desigur ca nu lipsesc somonul crud, heringul, dulceturile de fructe de padure ori ciocolata si numeroase fursecuri.

Mos Craciun nu mai cade pe horn, ci suna la usa si ofera cadourile copiilor cuminti, care ii cinta un cintecel sau spun o poezie. Ziua de Craciun este ziua statului in pijamale si a orezului cu lapte si scortisoara.

Dupa doua zile de lipsă de activitate, se redeschid magazine, restaurante si institutii, iar lumea incepe a se uita cu incredere spre Noul An. Pe 6 ianuarie, se sting luminile de Craciun in oras si in ferestre si se incheie oficial sezonul de iarna, facind loc soldurilor, alt prilej de bucurie de sezon…

Articol preluat de pe Rfi.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments