Cercetatorii finlandezi sunt entuziasmati de faptul ca vor putea recrea o bere veche de 170 de ani. In ramasitele unei corabii din zona Aland (o zona autonoma a Finlandei) a fost gasita o sticla de bere ce continea bacterii care inca traiau in continutul original. Corabia a fost descoperita in 20120 si se crede ca s-a scufundat in 1840. Printre altele, s-a gasit si cea mai veche sampanie din lume (care putea fi bauta) care deja a fost vanduta la licitatie pentru 43,640$.

Finlandezii au analizat 2 sticle in care berea “nu a rezistat testului timpului” insa a pastrat o culoare galbena iar original ar fi putut avea urme de trandafiri, migdale si cuisoare. Prin intermediul unei analize chimice dar si cu ajutorul unui berar, reteta ar putea fi recreata, pe cat este posibil.

Nu se stie inca numele corabiei scufundate insa se crede ca incarcatura sa era destinata Curtii Tarului Rus de la St. Petersburg. Cercetatorii au afirma ca aceste sticle de bere sunt de departe cele mai vechi din lume. Pe langa sticlele de bere, au fost gasite si 145 de sticle de sampanie (Veuve Clicquot, Juglar si Heidsieck), o sticla de Veuve Clicquot a fost vandut la licitatie, intrecand pretul mondial de licitatie.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments