Cercetătorii finlandezi au proiectat computerul alimentat cu picături de apă
O echipă de cercetători finlandezi de la Universitatea Aalto a dezvoltat un nou concept pentru informatică care nu necesită alimentare electrică standard. În schimb, oamenii de ştiinţă au creat coliziuni de picături de apă pe o suprafaţă extrem de impermeabilă (superhidrofobică), relatează Stumbleupon.com.
Cercetarea ar putea pune bazele pentru dispozitivele informatice ale viitorului care nu au nevoie de electricitate.
După o serie de experimente, echipa a stabilit că factorii ideali pentru elasticitatea picăturilor de apă pe zonele superhidrofobice necesită o suprafaţă de cupru învelită cu argint şi modificată chimic cu un compus fluorurat.
Acest lucru a permis suprafeţei să fie atât de impermeabilă, încât picăturile de apă se rostogoleau atunci când aceasta era înclinată uşor. Folosind urme hidrofobice, picăturile puteau fi ghidate de-a lungul traseelor delimitate.
Prin intermediul acestei metode, oamenii de ştiinţă au demonstrat faptul că picăturile de apă pot fi folosite pentru a demonstra “logica picăturii superhidrofobice”.
În comunicatul de presă al universităţii, echipa de specialişti a utilizat drept exemplu un dispozitiv de memorie care a fost construit astfel încât picăturile de apă să se comporte ca biţi de informaţii digitale. De asemenea au realizat demonstraţii pentru dispozitive necesare realizării operaţiunilor logice elementare.
Oamenii de ştiinţă au descoperit şi faptul că în momentul în care picăturile de apă aveau o încărcătură chimică reactivă, declanşarea unei reacţii chimice putea fi controlată de coliziuni ale picăturilor.
Această combinaţie între reacţii chimice controlate prin coliziuni şi operaţii logice de picături ar putea eventual activa reacţiile chimice programabile în care picăturile singulare sunt capabile să aibă un rol simultan şi de reactori în miniatură şi de biţi pentru informatică.
“Este fascinant să observăm un nou fenomen fizic pentru lucruri pe care le observăm în mod obişnuit, şi anume picăturile de apă”, spune Robin Ras, membru al grupului de cercetare.
“Am fost surprins că astfel de coliziuni elastice între două picături nu au mai fost înregistrate până acum, având în vedere că este un fenomen uşor accesibil”, concluzionează Ras.
Articol preluat de pe Financiarul.ro
Lasă un răspuns