http://media.rtv.net/image/201111/w620/hs_fi_1_53890700.jpegAm corectat titlul si anume folosirea in mod corect a cuvantului tigan in locul cuvantului rrom.

Poliţia finlandeză va investiga posibilele acte de exploatare în rândul romilor. Cererea a fost făcută de Ombudsmanul pentru minorităţi, Eva Biaudet, care a spus că există indicii clare de exploatare a unora dintre romii care cersesc în Finlanda si a cerut asociaţiilor si organizaţiilor de stat să colaboreze, pentru a stabili situaţia reală a celor care cersesc.

Totul a pornit de la sesizările făcute de locuitori, care au semnalat Poliţiei că oameni bine îmbrăcaţi, din masini luxoase colectează bani de la cersetori. Si în presă, jurnalistii afirmă că au văzut cersetori dând bani unor bărbaţi coborâți din masini luxoase.

Poliţia finlandeză este considerată în continuare, în pofida reducerii efectivelor, cea mai de încredere instituţie a ţării; de aceea, există o colaborare usoară si foarte strânsă între Poliţie si locuitori, care nu ezită să furnizeze în mod spontan informaţii. Numeroase cazuri au fost rezolvate cu ajutorul populaţiei.

Cum romii care cersesc sunt un subiect deranjant în societatea finlandeză, este de asteptat ca si acest caz să fie solid documentat.

Au existat si până acum bănuieli că nu toţi rromii cersesc pentru ei, dar nu a fost nici o anchetă lansată oficial. O organizatie neguvernamentală care sprijină cu diverse informaţii romii spune că acestia nu sunt organizaţi într-o reţea în care sunt exploataţi, ci că îsi plătesc înapoi datoriile pe care le-au făcut în România.

Ombudsmanul pentru minorităţi afirmă că si în aceste condiţii, este posibil ca romii să fie supusi la presiuni si ameninţaţi ori santajaţi ca să plătească si că se pot teme pentru situaţia membrilor familiei, rămasi în România.

Atunci când bărbaţi bine îmbrăcaţi apar în BMW-uri noi, sună clopoţelul de alarmă”, a spus Biaudet presei finlandeze. Cazurile de exploatare si trafic uman implică adesea ameninţări. Când o persoană e pusă să cersească de dimineaţă până seara, pentru a plăti o datorie, ne aflăm în faţa unei situaţii grave. Desigur că nu toţi cersetorii sunt exploataţi, dar trebuie să vedem exact care este situaţia, a adăugat Eva Biaudet.

Autorităţile sunt îngrijorate mai ales de prezenţa copiilor care însoţesc romii. În ultimii cinci ani, zece copii de romi români au fost luaţi în custodie de către autorităţile finlandeze. Cazul cel mai recent este cel al unei romance minore de 16 ani, care a fost adusă de către adulţi să se prostitueze si care a fost luată în grija serviciului social.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments