Helsinki este frumoasa capitala culturala, economica si politica a Finlandei. In acest oras ai nenumarate lucruri de facut si vazut si in cele ce urmeaza, ai un top cinci al acestora, cu mentiunea ca, trebuie sa ai grija ca unele dintre ele sunt sezoniere.

1) Monumentul Sibelius: este o frumos omagiu vizual, inchinat compozitorului finlandez Jean Sibelius. Sute de tevi din otel sunt sudate la un loc, pentru a forma o capodopera abstracta, care sa semene intrucatva cu o orga imensa. Situat in centrul unui parc plin de verdeata din Helsinki, monumentul Sibelius creaza o atmosfera extrem de linistita si relaxanta.  Este genul de opera artistica la care te poti holba timp de ore intregi, conferindu-i o interpretare diferita de fiecare data. Monumentul poate fi vazut din toate unghiurile si din toate partile, iar langa el se afla bustul sculptat al lui Jean Sibelius, care a fost creat din dorinta de a adauga un element figurativ naturii sale abstracte. Este ceva cu adevarat unic: iti va capta privirile, lasandu-te  impresionat de geniul artistic al compozitorului.

2) Temppeliaukio Kirkko – Biserica din piatra: Arhitectura acestei biserici luterane neconventionale este cu adevarat fantastica. Cupola din cupru este concava, astfel incat sa dea un efect de arcada tavanului, care se completeaza impecabil cu decorul locatiei. Atractia principala o constituie faptul ca ea este sapata in intregime in stanca, ceea ce face ca aceasta biserica sa fie cu adevarat unica si fara asemanare. Textura stancii si-a pastrat conditia originala, ceea ce confera locului un aspect natural si o atmosfera cu totul speciala. Biserica din piatra este una dintre atractiile principale ale orasului Helsinki. Aici poti aprinde o lumanare pentru a avea noroc. Este inchisa in timpul slujbelor si ceremoniilor religioase, asa ca e bine sa suni inainte pentru a afla cand poate fi vizitata. Intrarea este libera.

3) Fortareata Suommelina: dincolo de portul din Helsinki se afla o fortareata maritima  numita Suomenlinna  (casta finlandeza), inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Initial s-a numit Sveaborg (Fortareata Svea), dar si-a schimbat numele la inceputul anului 1900, din motive patriotice. Numele original este folosit in prezent numai de catre vorbitorii de limba suedeza.  Daca esti un tip sportiv si indraznet e recomandat sa alegi ca mijloc de transport pana aici, mersul pe jos! In timpul verii, poti lua un feribot, dar mersul pe jos este mult mai interesant, cu conditia sa fie iarna!

4) Mijlocul verii: In aceasta perioada a anului, soarele nu apune cu adevarat niciodata, iar finlandezii profita din plin de avantajul celor 24 de ore de lumina, pentru a petrece toata noaptea. Mijlocul verii este si perioada in care mii de localnici se retrag in casele lor de vara (mökkit) de la tara, pentru a se bucura de farmecul imprejurimilor Finlandei.

5) Aurora Boreala: Studiaza cerul pentru a afla explicatia naturala a spectaculoasei Aurore Boreale (Aurora Borealis), care transforma orizontul intr-un spectacol psihedelic de lumina, in timpul noptii polare (kaamos), care tine din luna noiembrie pana in mai.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments