Alimentele sunt din ce în ce mai nesigure. După scandalul cărnii de cal, al tartelor de la Ikea contaminate cu materii fecale şi al puilor injectaţi, ieri Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că zeci de tone de macrou congelat importat din Insulele Feroe conţineau un parazit intestinal.

În 27 februarie, ANSVSA a primit o notificare din partea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş privind infestarea cu larvele nematodului Anisakis a macroului întreg congelat importat din Insulele Feroe.

ANSVSA nu a precizat care sunt firmele şi judeţele în care se comercializează peştele infestat. În schimb, şeful DSVSA Hunedoara, Ioan Dumbravă, a declarat ieri că alerta alimentară a fost instituită în judeţe din vestul, centrul şi sudul ţării după ce a fost descoperit parazitul în macroul importat de către o firmă din Bucureşti. „O parte din cantitatea de peste 60 de tone a ajuns la un depozit din Bihor şi de aici în mai multe judeţe, printre care Hunedoara, Timiş, Arad, Sălaj, Maramureş, Dolj, Cluj”, a spus Dumbravă.

Până aseară, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au retras de la comercializare o cantitate de 80.432 de kilograme.

Verificări făcute şi la Botoşani

Şi judeţul Botoşani a intrat sub incidenţa alertei alimentare, declanşate de ANSVSA. „Inspectorii sanitar – veterinari au făcut controale în mai multe unităţi din judeţ. Au fost recoltate şi probe, supuse analizelor de laborator dar nu s-a depistat nimic”, a susţinut Dănuţ Matei, directorul adjunct al DSVSA Botoşani.

Anisakiaza – o boală parazitară foarte rară

Anisakiaza este o boală parazitară rară cauzată de infestarea cu larve de anisakis. Anisakiile sunt viermi din clasa nematodclor care trăiesc în stare larvară în cavitatea abdominală şi în muşchii peştilor de apă de mare ca heringul, morunul şi macroul.

lngerată prin intermediul peştilor infestaţi, larva ajunge în stomac sau în intestin, apoi se cuibăreşte în peretele lor. Prezenţa sa se manifestă printr-o durere abdominală uneori violentă şi prin semne alergice (urticarie, prurit, edem etc.). Când boala nu este tratată, la câteva săptămâni după infestare se declanşează o ocluzie intestinală, provocată de formarea unei tumori care înglobează larva. Tratamentul anisakiazei constă în extragerea chirurgicală a larvei.

Anisakiaza poate fi prevenită de operatorii de pescuit oceanic prin eviscerarea peştelui imediat ce este prins şi congelarea lui la -20°C. De asemenea şi consumatorii îşi pot lua măsuri de precauţii, preparând termic peştele oceanic congelat înainte de a-l consuma.
Articol preluat de pe http://www.monitorulbt.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments