Ce putem mânca şi bea în Insulele Feroe
Un dish traditional din Insulele Feroe, peste si cartofi
Ne-am trezit astăzi din nou în Insulele Feroe, destinaţia pe care o luăm la puricat săptămâna asta şi city break-ul poate cel mai exotic din ultima vreme. Ziua de astăzi este preferata mea, pentru că recunosc cu mâna pe inimă, sau pe tacâmuri, că sunt un gurmand. Sper că aţi îneţeles din prima că este vorba despre acea perioadă a săptămânii în care abordăm partea culinară a city break-ului nostru. E drept că am avut un pic „de furcă” de când am ajuns aici, pentru că am avut de învăţat destule despre destinaţia noastră. Dacă vă mai aduceţi aminte, la început de săptămână am aterizat în City break-ul în Insulele Feroe, „ţara lui poate” şi am văzut cam de ce resurse trebuie să dispunem, cum trebuie să ne organizăm şi la ce trebuie să avem grijă prin Feroe. Încet dar sigur ne-am acomodat cu noua noastră locaţie pentru distracţie şi am trecut rapid la Obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratăm în Insulele Feroe . Aţi observat, sper, că pe cât de micuţă poate să fie Feroe, pe atât de bogat în locaţii interesante se dovedeşte a fi acest arhipelag de insule şi insuliţe. Cu perindatul pe la aceste obiective ne-am descurcat, deoarece aţi urmărit cu atenţie materialul de marţi, aşa că ne-am mutat rapid la Ce obiective turistice inedite vizităm în Insulele Feroe. Credeaţi că în Feroe există atâtea locuri de care nu ştiaţi? Filozofia acestor puncte turistice o ştiţi deja, şi este fain că nu toată lumea le cunoaşte. E ca şi cum în vacanţa voastră aveţi parte de o mulţime de surprize în materie de locuri faine, nu? Ok, recapitularea se finalizează aici, aşa că vom trece la treabă serioasă de turişti. Pentru joi ca de fiecare dată vorbim despre lucruri culinare specifice locului în care suntem, iar în Feroe chiar avem câte ceva de povestit.
Bucătăria din Feroe este destul de specifică unei astfel de zone, în mare locuitorii de aici fiind consumatori înrăiţi de carne. Preparatele importante au la bază carnea de miel şi de peşte, ca urmare a apropierii de ocean. Alimentelor tradiţionale din Insulele Feroe sunt diversificate şi chiar delicioase, dar dacă veţi apuca să le gustaţi vă veţi convinge singuri. Câteva din mâncărurile lor emblematice sunt: skerpikjøt, un tip de carne de oaie uscată, fructe de mare, carne de balenă, grăsime animală, garnatálg, puffins, cartofi şi legume proaspete.
Mai mult de atât, bucătăresele din Feroe au implementat, pe parcursul anilor, un gust al alimentelor tradiţionale, asta deşi şi pe aici fast-food-ul are ceva „merite”. Poate că o să vă placă, sau poate că nu, dar aici încă se folosesc metode de conservare utilizate cu mult timp în urmă, precum saramura, uscarea şi maturarea cărnii şi chiar a peştelui, care poartă numel mai ciudat de pronunţat: ræstkjøt şi ræstur fiskur.
Rulou de carne din Feroe, preparat care se fierbe
Produsele din aproape toate preperatele au origine animală, acestea ajungând să domine bucatar în Insulele Feroe. Gustul popular a fost dezvoltat şi păstrat printre localnici dar, cu toate acestea, pentru a deveni mai familiari cu norma europeană, şi consumul de legume a tot crescut foarte mult în ultimele decenii. Curios sau nu, implicaţia asta a legumelor a generat scăderea treptată a consumului de peşte. Cu toate acestea, carnea de miel proaspătă şi ræsturile animalului rămâne foarte populare. Bucătăria din Feroe se poate lăuda cu produsele tradiţionale din carne, cum ar fi diverse tipuri de carnaţi, asta chiar dacă popularitatea acestora a mai fost ştirbită odată cu generaţiile tinere din Feroe. Revenim la partea cu carnea şi aflăm că în mod tradiţional, principala sursă de carne pentru oamenii de aici este cea de oaie. În general acest animal este crescut în ferme în aproape toate gospodăriile care dispun de curte. Cu toate acestea, oile sunt, de asemenea, folosite pentru lâna lor, de aici şi o altă sursă de comerţ pentru cei din Feroe. Evident că în ziua de astăzi amploarea târgurilor cu lână nu mai este aceeaşi. Un preparat foarte popular în mai toate gospodăriile şi bucătăriile de aici este skerpikjøt, adică un soi de carne de oaie uscată la vânt. Se spune că acest dish este destul de delicios. Alte alimente tradiţionale sunt ræst kjøt, alt tip de carne de oaie uscată bine de tot şi ræstur fiskur, sau peşte scăzut şi din nou uscat. Legat de influenţele pe care le are bucătăria din Feroe, să aveţi în minte că locuitorii de aici s-au inspirat în mare parte din gastronomia engleză şi cea daneză, tocmai de aceea fish&chips este la aşa mare căutare.
Băuturile preferate din Insulele Feroe
La orice masă în Insulele Feroe nu ai cum să stai fără să bei ceva. În general, se spune că este nepoliticos să refuzi o băutură, şi mai ales să spui nu la un pahar de „licoare” cu alcool. Băutura preferată a celor din Insulele Feroe este.. berea evident, un aşa popor insular mare fan Danemarca şi Anglia nu putea să bea altceva. Berea are însă are o istorie frunuşică aici în Insulele Feroe. Cea mai veche fabrică de bere din Insulele Feroe se numeşte Föroya Bjór, şi a produs bere din 1888 cu mare focus pe exporturi, în special în Islanda şi Danemarca.
Berea este cea mai indragita bautura din Feroe
Fabrica a plecat iniţial din Klaksvík, dar după vânzarea acesteia şi fuzionarea cu Bryggjarí Restorff s-a stabilit în Tórshavn. O altă fabrică de bere Okkara a fost înfiinţată în 2010, şi este situată în Velbastaður. Apropo de alcool, o regulă ciudată de care poate nu ştiaţi, spunea că până în 2011 băuturile cu concentraţie mare de alcool nu putea fi produse în Insulele Feroe, prin urmare, a luat naştere Aqua Vita. Şi uite aşa Aqua Vita şi alte tipuri de băuturi alcoolice, cum ar fi şi Eldvatn Havið. Din fericire pentru fanii berii în mai 2011 autorităţile din Insulele Feroe a făcut o nouă lege care a permis fabricilor de bere şi nu numai să prepare băuturi cu concentraţie mai mare de alcool. Nu uitaţi că vârsta minimă pentru consumul de alcool este 18 ani, adică la fel ca şi la noi. Când serviţi masa prin Feroe trebuie să ţineţi minte că berea normală poate fi achiziţionată din magazine şi restaurante, sau cafenele unde mai mult ca sigur nu vi se va cere vreun act de identitate. Băuturile mai tari, cu concentraţie mai mare de alcool, ca vinul sau tăriile pot fi cumpărate doar din shop-urile monopolului de stat, şi asta din oraşele mari.
Pe unde mâncăm în Insulele Feroe
Locul în care putem mânca în Feroe trebuie bine ales, aşa că ar fi cel mai bine să vă orientaţi către Torshavn deoarece aici sunt cele mai multe şi cele mai importante. Păi câteva recomandări nu cred că ar strica, aşa că v-aş sfătui să mergeţi la:
Se află în apropiere de Hotel Føroyar. Au preperate tradiţionale destul de bune, iar de pe terasa localului se poate observa un foarte fain view asupra Torshavn. Preţurile sunt acceptabile aici, însă nu vă aruncaţi nici chiar la cele mai scumpe, pentru că nota de plată vă va speria după.
- Trattoria Toscana (Toscana)
După nume vă puteţi da seama că este vorba despre un restaurant cu specific italian. Este printre puţinele disponibile în Feroe, deoarece lumea nu se prea dă în vânt după asemea mâncare prin părţile astea.
- Nan tong
Este singurul local cu mâncare chinezească din întreaga Feroe.
Cam atât legat de gastronomia din Insulele Feroe, sper că v-am făcut poftă. Mâine continuăm distracţia cu ziua specială a săptămânii legată de destinaţia noastră. Aş vrea totuşi să ştiu de la voi care preparat din bucătăria acestor părţi a reuşit să vă trezească curiozitatea? Eu sincer sunt puţin încântat de platoul acela cu peşte şi cartofi, dar partea cu grăsimea nu e deloc prea încurajator. Oricum, gusturile nu se discută, mai ales cele în materie ggastronomică. Aşa-i?
Articol preluat de pe thecitybreak.ro
bun articolul!
Ei, nu este Toscana pritre putinele restaurante cu specific italian. Mai este si Carello, Pizza 67 sau chiar si Hvonn (care vinde un amestec de italian cu alte bucatarii). Toscana nu are chiar specific italian, este un ameste de italian cu stil scandinav (conform unor amici italieni gurmanzi si foarte priceputi in ale bucatariei). Ca restaurante ar mai fi Koks, care este cel mai bun restaurant din Feroe si care are si recunoastere internationala (desi e al naibii de scump) si Áarstova. Ambele cu bucatarie specifica feroeza. Leif Sørensen, bucatarul de la Koks i-a servit ca inspiratie celui care a deschis Noma in Copenhaga si este renumit la nivel international. Tipul este pur si simplu un geniu si reuseste sa faca bucatarie de clasa aproape numai cu produse feroeze.
Si apropo, nu exista diverse tipuri de carnati. Chiar deloc. Exista un tip si atat, in bucataria lor traditionala nu au asa ceva. Iar ceva despre care nu ati scris este blóðpylsa (un fel de black pudding sau daca ne referim la meleagurile autohtone al nostru sangerete). Si fulmarii, care sunt considerati tot o delicatesa.
Asta asa, ca niste mici adaugiri. Personal nu sunt mare fan, chiar si dupa atatia ani petrecuti prin partea asta de lume.
Frumos, am fost si noi de cateva ori si ne-a placut!