Viorel Ardeleanu, propus pentru postul de ambasador al României în Danemarca, ţară care exercită preşedinţia semestrială a UE şi unde România nu are ambasador din vara anului trecut, va fi audiat marţi în comisiile parlamentare de politică externă.

Surse oficiale declarau pentru MEDIAFAX la începutul lunii ianuarie că Matei Viorel Ardeleanu, coordonator naţional al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, a fost propus pentru funcţia de ambasador al României în Danemarca şi Islanda. Informaţia a fost confirmată ulterior de ministrul Teodor Baconschi, într-un discurs.

Ardeleanu este diplomat de carieră cu grad de ministru-consilier şi a ocupat în trecut funcţia de adjunct al Reprezentanţei Permanente a României la UE. Danemarca asigură, în primele şase luni ale acestui an, preşedinţia semestrială a UE, iar România nu are ambasador la Copenhaga.

Postul este vacant de la mijlocul anului 2011, urmare a rechemării de la post a lui Victor Micula, care a fost numit ambasador în Ungaria.

Membrii comisiilor de politică externă din Parlament vor audia, marţi, cinci persoane propuse pentru posturi de ambasadori.

Astfel, va mai fi audiat Nicolae Ureche pentru postul de ambasador în Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. El a lucrat ca cercetător ştiinţific la Institutul de istorie Nicolae Iorga, iar din 1991 a lucrat în Ministerul de Externe. Anterior a fost ambasador al României în Azerbaidjan, post de la care a fost rechemat în mai 2011.

Pentru postul de ambasador al României în Tunisia va fi audiat Nicolae Năstase. El a lucrat la cabinetul ministrului Baconschi, având, potrivit propriului CV, grad de secretar II şi, din 2011, secretar I. Lucrează în MAE din 2001, iar în perioada august 2006 – februarie 2010 a fost prim-colaborator la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei.

Constantin Volodea Nistor va fi audiat pentru postul de ambasador în Malaysia şi Brunei Darussalam. El este diplomat de carieră, lucrând din 1979 în Ministerul Afacerilor Externe. În 2004 a obţinut gradul de ambasador. El a fost anterior ambasador al României în Kuwait, post din care a fost rechemat în 2011.

Fostul deputat UDMR în perioada 2000-2004 Iulia Pataki a fost propusă ambasador în Republica Kenya, Republica Uganda, Republica Rwanda, Republica Burundi şi Republica Unită a Tanzaniei. Ea a ocupat în ultimii ani funcţia de consilier legislativ la Parlamentul irakian.

Articol preluat de AICI

 

 

Comentati folosind contul Facebook

comments