Am mai fost la petreceri la viața mea, așa că, teoretic, știu cum ar trebui să decurgă lucrurile (cel puțin teoretic). Știu cum se distrează lumea. ce se întâmplă, care sunt intențiile celor care participă. Personal prefer să mă simt ok cu cei din jur și să mă „distrăbălez” în stil propriu: mai o glumiță, mai un dans, mai o berică, râd cu gura până la urechi, doar de… e petrecere!

De când sunt în Danemarca, am fost pe la câteva petreceri daneze. Ce au toate în comun? Toată lumea bea! Și atât… Până acum nu pare ceva deosebit, veți spune că „da, dar și noi bem la petrecerile noastre…”. Clar! Și noi bem! Dar, pe lângă băut, noi ne mișcăm, mai mergem până afară să vorbim între patru ochi sau să luăm o gură de aer, ne ridicăm de la masă și începem să dansăm, ne distrăm, urlăm (cu bun simț și cu rost, nu unii la alții), mai agățăm o fată (sau cel puțin încercăm), mergem pe lângă DJ și ridicăm mâinile și țipăm când ne pune melodia preferată, ba chiar îi facem cinste cu o bere ca să pună o melodie de care ne e dor, mai facem o pauză, mai dansăm, mai bem o bere, iar dansăm și uite așa o ținem toată noaptea, iar când simțim că berea ne ajunge la cap, părăsim incinta calmi și cu o oarecare precizie și luăm un taxi către casă. Dacă nu suntem în stare (se întâmplă și la case mai mari), ne duc prietenii până acasă sau măcar ne cheamă ei un taxi.

Cam tot ce e după băut și vorbit la masă, până la plecat acasă, la danezi nu se întâmplă. Beau, vorbesc, beau vorbesc, beau, merg la baie, vin, beau, vorbesc, beau, vorbesc și apoi beau mai departe până cad sub masă. Se ridică și pleacă acasă pe 7 cărări (pe jos, pe bicicletă, cu autobuzul de noapte – dacă îl mai prind – sau cu taxi, aici depinde).

Părerea mea este că a fi DJ în Danemarca este cea mai tristă meserie, pentru că ai impresia că nicio melodie nu e suficient de bună ca să pună sângele danezilor în mișcare. Mai sunt și câteva excepții, din care amintim danezii care au luat deja prea mult la bord și încearcă să își manifesteze curajul de a dansa prin a țopăi ritmic pe orice gen de muzică pe care i-l pui. El dansează și e fericit, iar tu nu ai cum să îl oprești. Se va opri el, la un moment dat…

O altă excepție o reprezintă danezii care, în aceeași stare ca și țopăitorii menționați anterior, se ridică de la masă și în sfârșit vorbesc cu o persoană de sex opus pe care au pus ochii din momentul în care au ridicat privirea. Merg până unde se află persoana respectivă și o abordează. Problema e că o abordează cu jumătate de gură și nu se uită în stânga sau în dreapta să vadă dacă persoana respectivă este cu cineva sau nu în acel moment. Uite așa mă trezesc eu că cineva vine la Cătă și la Lore și le invită insistent la un suc, deși eu cu Iustin eram de față. A fost un moment atât de prost încât ne bufnea râsul pe toți patru.

Acestea sunt doar două exemple, primul ironizat destul de mult, al doilea povestit ca atare. Din ce am observat până acum, danezii pun mare accent pe consum și mai puțin pe arderea cantității consumate prin diferite activități, spre exemplu dans. Nu spun că ringul este gol, Doamne ferește! Ringul e plin: de români, de spanioli, de portughezi, de italieni, de bulgari și așa mai departe. Pe ici pe colo mai apare și câte un danez, țopăie bine de tot, apoi pleacă.

Acum un paragraf pe post de disclaimer: Prin acest articol nu vreau să sugerez că danezii nu știu să se distreze. Fiecare se distrează în felul lui! Ideea de bază este că, dacă vă gândiți să participați la o petrecere de danezi, faceți bine și vă aduceți pe cineva cu voi cu care să puteți să vă desfășurați. Nu de alta, dar dacă nu procedați astfel, ori vă îmbătați de nu știți ce e de capul vostru și cine știe pe unde mai ajungeți, ori plecați acasă la scurt timp după ce ajungeți.

După cum am spus mai devreme, fiecare se distrează în felul lui și nimeni nu caută să judece asta.Tot ce contează este ca tu să te simți bine în pielea ta și cu lumea din jurul tău.

Voi pe la ce petreceri ați mai fost în ultimul timp?

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments