Serviciul secret al poliției daneze (PET) a transferat un volum neprecizat de informații personale către o bază de date secretă, chiar dacă legea prevede ștergerea lor.

Legislația Danemarcei, țară al cărui prinț consort a murit recent, arată că informațiile personale sensibile trebuie să fie șterse în cel mult 15 ani de la înregistrarea lor de către PET. Totuși, angajații serviciului secret pot vedea informațiile într-o bază de date ținută secretă, dacă primesc permisiunea șefilor lor în acest sens.

PET a explicat că în cadrul anchetelor a accesat ”foarte, foarte rar” material care merită stocat, scrie Agerpres.

Conform sursei citate, serviciul secret nu este obligat să ceară alte aprobări pentru a accesa informațiile respective, însă în urmă cu doi ani a fost de acord să notifice autoritatea de supraveghere a serviciilor de informații din Danemarca de fiecare dată când a făcut acest lucru.

Publicația Politiken arată că PET s-a referit la folosirea bazei de date secrete cu termenul ”ștergere logică”.

Legea privind arhivarea de acest tip, adoptată în 2013, oferă baza pentru păstrarea informațiilor respective. Conform acestei legi, cantități mari de informații deținute de PET trebuie să fie transferate arhivelor de stat daneze, în folosul viitorilor istorici. Totuși, în realitate, unele informații sunt stocate de PET din motive de securitate.

Patru partide parlamentare daneze i-au cerut ministrului justiției Soren Pape Puulsen să ofere explicații în urma acestui incident.

Libertatea

Comentati folosind contul Facebook

comments