Danemarca va deveni prima ţară europeană care desfiinţează taxa obligatorie radio-TV destinată finanţării posturilor publice de radio şi de televiziune, după ce guvernul a obţinut sprijin pentru o propunere care include şi diminuarea cu 20% a bugetului celei mai mari companii daneze radio-TV, DR, informează Reuters.

Renunţarea la taxa plătită de fiecare gospodărie reflectă o schimbare în felul în care se realizează consumul de media, în contextul în care platforme de streaming precum Netflix şi HBO câştigă din ce în ce mai multă popularitate.

Guvernul danez de centru-dreapta împreună cu aliatul său, Partidul Popular Danez (naţionalist), susţin că taxa a devenit prea mare şi că posturile publice trebuie să-şi eficientizeze activitatea.

Fiecare familie plăteşte în prezent o sumă anuală de 2.527 de coroane daneze (416 dolari americani) pentru finanţarea companiilor publice de radio-TV, care domină producţia de ştiri din Danemarca şi difuzează cele mai urmărite programe.

Taxa va fi eliminată într-un interval de cinci ani începând cu 1 ianuarie 2019, iar serviciile publice de radio-televiziune vor fi finanţate din taxe şi impozite, potrivit ministrei culturii Mette Bock.

Mai mult: AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments