Submarinul cu care ar fi fugit Hitler în America de Sud a fost descoperit pe fundul mării lângă Danemarca la 73 de ani după ce a fost dat dispărut în urma înfrângerii naziștilor, scrie Daily Mail.

Submarinul U-3523 a fost unul dintre navele de luptă ale lui Hitlee, din seria XXI, care avea un design nou și inovator pentru acele timpuri, dar a ajuns pe câmpul de luptă prea târziu pentru a opri victoria aliaților în Al Doilea Război Mondial. Un model de lux al submarinelor de clasă U, acesta avea capacitatea de a sta sub apă o perioadă îndelungată și ar fi putut să navigheze fără oprire până în America ed Sud.

Istoricii au considerat că U-3523 a fost scufundat în timpul unui atac lansat de britanici cu B24 Liberator pe 6 mai 1945, dar incapacitatea de a localiza epava a alimentat zvonurile cum că a reușit să scape.

Recent, însă, epavă submarinului a fost localizată la zece mile marine nord de Skagen – cel mai nordic oraș din Danemarca – și la nouă mile vest de poziția raportată de bombardierul britanic care l-a scufundat.

Epava a fost descoperită de către specialiștii de la Muzeul de Război pe Mare al Danemarcei. Aceștia spun că nu există dovezi că la bordul său s-ar fi aflat liderii naziști sau comori.

După război, au existat multe zvonuri despre lidei naziști care au fugit la bordul unor ambarcațiuni din seria U și aveau la bord aur capturat în timpul războiului.

Gert Normann Andersen, directorul muzeului, a declarat: “Zvonurile spun că submarinul avea la bord numeroase obiecte de valoare din Germania și de îndepărta de țară deși războiul se încheiase deja. Cred că zvonul s-a răspândit deoarece U-3523 era un submarin U foarte modern destinat să călătorească pe distanțe lungi, iar unii naziști au încercat să scape cu bogății în ultimele zile. Dar submarinul mergea în Norvegia și nu în America de Sud cu naziștii și obiectele de valoare la bord”.

Documentele declasificate ale serviciilor de informații americane au alimentat zvonurile că liderii naziști, inclusiv Hitler însuși, au fugit în America de Sud în ultimele zile ale războiului.

Un dosar CIA din data de 3 octombrie 1955 arată că Hitler se ascundea în Columbia și mai târziu în Argentina.

Scanarea fundului mării arată că submarinul U-3523 se află acum la 123 de metri sub apă, ceea ce face foarte dificil accesul la el. În mod neobișnuit, întreaga parte din față a navei este îngropată în nisip, dar pupa se află la 20 de metri deasupra fundului mării.

Naziștii din Germania au construit 118 ambarcațiuni de tip XXI, dar, datorită controlului scăzut al calității, doar patru au fost potrivite pentru luptă înainte de sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și doar două au fost folosite și inciuna nu a scufundat vreun vas al forțelor aliate.

Designul lor a fost ulterior copiat de Marea Britanie, Statele Unite, Franta si Uniunea Sovietica – modelele sovietice inspirand ulterior submarinele chineze.

Doar o barcă U de tip XXI a supraviețuit, Wilhelm Bauer – fostul U-2540 – care este acum la Muzeul Maritim German din Bremerhaven.

Sursa: LIBERTATEA

Comentati folosind contul Facebook

comments