http://monitorulvn.ro/images/2012/octombrie/13octombrie/porc/kim.jpg„Și în Danemarca miroase a porci, a vaci, a găină“, îi asigură șefii danezi de la Premium Porc pe locuitorii Focșaniului. Compania și-a deschis, vineri, porțile în fața conducerii Prefecturii și a jurnaliștilor vrânceni pentru a-i convinge că fermele de la Golești și Slobozia Ciorăști respectă condițiile de mediu, iar porcii nu trebuie să fie considerați singurii vinovați pentru parfumurile pestilențiale care îi înnebunesc pe focșăneni în fiecare vară.  Mai mult, cei de la Premium Porc nu sunt singurii care au ferme de creșterea porcilor în jurul Focșaniului. Concluziile vizitei au fost trase de prefectul Cătălin Popescu, care a subliniat că o soluție pentru a reduce mirosurile este restricționarea modului în care agricultorii efectuează fertilizarea cu dejecțiile de porcine a terenurilor pe care le lucrează. Un lucru este însă sigur, în ciuda tuturor echipamentelor sofisticate, focșnănenii nu vor scăpa de mirosuri în vara din 2013.

Danezii de la Premium Porc şi-au deschis fermele de porci în fața autorităților vrâncene pentru a le convinge că respectă condițiile de mediu și nu trebuie să fie considerați vinovați pentru parfumurile pestilențiale care îi înnebunesc pe focșăneni în fiecare vară. Vizita efectuată de prefectul Cătălin Popescu, subprefectul Cristi Misăilă, șefii Gărzii de Mediu, Agenției de Protecția Mediului, însoțiți de reprezentanții presei vrâncene, a avut ca traseu lagunele de păstrare a dejecțiilor, separatorul fracțiilor lichide de cele solide ale dejecțiilor, dar și modul în care funcționează utilajul care încorporează dejecțiile în sol.
Administratorul Premium Porc, Kim Ostergaard, a explicat că ferma Premium Porc de la Golești este construită pe scheletul fostului Suintest realizat în anii ’70-’72. Deși sunt aceleași clădiri, mare parte a echipamentului din interior a fost adusă din Danemarca. La fel și expertiza tehnică, danezii fiind considerații unii dintre cei mai buni crescători de porci din Europa.

http://monitorulvn.ro/images/2012/august/31august/putoare/Paul-SoarIRENA.jpg
Potrivit administratorului danez, anual sunt crescuți 25 milioane de porci în fermele de animale din Danemarca. Cifra este impresionantă  dacă ținem cont că suprafața țării nordice este la un sfert față de România, iar numărul de porci  este de circa 12 ori mai mare. Doar două milioane de animale sunt crescute anual în fermele industriale din țara noastră. „Și în Danemarca miroase, primăvara și toamna, când se fertilizează terenurile. Miroase a porci, a vaci, a găină. Facem agricultură, este o fermă și ne străduim să creem cât mai puține dezavantaje, cu impact neplăcut. Se aplică cele mai bune practici“, a spus administratorul Kim Ostergaard, care a subliniat că, spre deosebire, în Danemarca, asemenea ferme nu sunt amplasate foarte aproape de centrele urbane.

„În Danemarca nu se dă atât de multă importanță mirosurilor“

Pentru a reduce impactul mirositor al dejecțiilor de porcine, danezii de la Premium Porc au efectuat investiții importante în ultimii ani. Au fost achiziționate utilaje pentru separarea dejecțiilor, dar și singurul incorporator de dejecții porcine în sol existent în România. Fertilizarea terenurilor agricole prin împrăștierea dejecțiilor este efectuată în baza unui plan comunicat autorităților astfel încât orice problemă reclamată de cetățeni să poată fi imediat verificată. Mai mult, „întotdeauna înainte de acțiunile de împrăștiere a dejecțiilor pe terenurile agricole studiem cum bate vântul, iar dacă bate spre Focșani sau spre altă localitate apropiată, nu fertilizăm în acea zonă“.
Însă adminstratorul danez spune că deoarece se lucrează cu oameni și echipamente, pot oricând interveni accidente, așa cum s-a întâmplat și în această vară. Important este însă că procedurile utilizate pentru împrăștierea dejecțiilor și diminuarea impactului asupra vecinilor respectă standardele europene. „În Danemarca nu se dă atât de multă importanță mirosurilor pentru că foarte multă lume este implicată în această activitate, de mici lucrează în ferme și le sunt familiare mirosurile. Aceleași proceduri se aplică în Danemarca, ca și aici, nu se lucrează altfel aici“, a precizat Kim Ostergaard.

http://www.ziaruldevrancea.ro/files.php?file=Mirosuri_4_411742852.jpg

Prefectul vrea restricții la folosirea dejecțiilor ca fertilizant

Prefectul Cătălin Popescu crede că singura soluție pentru a diminua semnificativ până la eliminare mirosurile care acoperă Focșaniul, în special în cursul verii, este limitarea modului în care este efectuată fertilizarea cu dejecțiile de porcine a terenurilor agricole. Potrivit celor de la Premium Porc, deoarece sunt un foarte bun fertilizant pentru agricultură, aceste dejecții sunt utilizate pe circa 6.000 de hectare, de la Garoafa până la Nămoloasă în Galați.
Cătălin Popescu a declarat că, deși există un interes din partea agentului economic pentru a reduce impactul neplăcut al mirosurilor de dejecții, nu există un răspuns clar pentru data la care focșănenii vor scăpa de acestea. Însă vizita de vineri a dus și la eliminarea uneia dintre presupusele cauze ale mirosurilor, respectiv complexul de porci de la Golești. „Concluzia este că nu creşterea animalelor este o problemă, nu complexul Premium Porc reprezintă o problemă din punct de vedere al mirosului ci modul cum sunt administrate dejecţiile, faptul că dejecţiile, păstrate în lagune, după o anumită perioadă de timp sunt introduse în pământ, ocazie cu care mirosul pe care îl degajă este foarte mare“, a afirmat Cătălin Popescu. Prefectul a explicat că, împreună cu autoritățile de mediu, se va evalua posibilitatea impunerii unor condiții stricte pentru cei care utilizează aceste dejecții ca și fertilizant pentru terenuri agricole. „Singura soluţie viabilă este de a impune ca dejecţiile să nu fie împrăştiate pe pământ atunci când temperaturile depăşesc, de pildă 15 grade, pe o rază de 15, poate 25 kilometri în jurul Focşaniului. Cred că este singura soluţie“, a precizat prefectul Popescu.

Articol preluat de pe monitorulvn.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments