Prinţesa Marie şi prinţul Joachim de Danemarca i-au uimit pe danezi duminică, 20 mai, atunci când au anunţat numele de botez al fetiţei lor, la patru luni de la naştere. Unii îl găsesc pres belicos, scrie PurePeople.fr.

Alegerea unui nume de botez se dovedeşte de multe ori o problemă cu multă bătaie de cap. Prinţesa Victoria a Suediei şi prinţul Daniel au dat un nume original fetiţei lor: Estelle este un nume foarte rar în Suedia, iar bebeluşul va fi botezat pe 22 mai. Prinţesa Marie şi prinţul Joachim al Danemarcei au dezvăluit cu ocazia botezului, aşa cum cere tradiţia locală, după patru luni de mister, prenumele fetiţei lor, născute pe 24 ianuarie. Bebeluşul, al zecelea pe lista moştenitorilor tronului Danemarcei, ocupat de 40 de ani de bunica lui, regina Margrethe a II-a, se numeşte Atena. Ceremonia a avut loc la biserica în care s-au căsătorit părinţii ei, în mai 2008.

Prenumele de origine greacă a stârnit oarecare mirare în Danemarca. Cotidianul VG este de părere că Atena este un nume de botez surprinzător, dacă se ţine seama de aspectul războinic al zeiţei. Potrivit cotidianului Jyllands-Posten, există foarte puţine Atene în ţară: numai 63 de persoane (la 5,5 milioane de locuitori) din Danemarca îl poartă, arată statisticile naţionale. Cotidianul precizează că, în mitologia greacă , în afara aspectului războinic, zeiţa Atena este şi zeiţa înţelepciunii şi ocrotitoarea oraşului Atena.

Atena este şi numele unei băuturi gazoase comercializate de berăria daneză Harboe, scrie cu umor tabloidul Ekstra Bladet. Firma Harboe este cunoscută ca fiind foarte generoasă în trecut cu familia regală, căreia i-a oferit câteva ambarcaţiuni cu pânze, adaugă ziarul.

La numele Atena, părinţii au adăugat trei prenume franceze: Marguerite, Francoise şi Marie, drept omagiu adus originii prinţesei Marie (franţuzoaică devenită daneză prin căsătorie) şi legăturilor casei regale cu Franţa, precizează PurePeople.fr.

Tatăl fetiţei, Joachim, al doilea fiu al reginei, s-a căsătorit a doua oară cu Marie Cavallier, devenită prinţesa Marie, pe 24 mai 2008. Joachim, 42 de ani, şi Marie, 36 de ani, au deja un fiu, prinţul Henrik, care a împlinit trei ani pe 4 mai. Joachim are doi fii din prima căsătorie, cu prinţesa Alexandra, originară din Hong Kong, de care a divorţat în 2005: prinţul Nikolai, 12 ani, şi prinţul Felix, 9 ani.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments