Educatia in Danemarca
Nimeni nu va scrie sau va va spune cealalta parte a adevarului, asadar lasind la o parte subiectivismul, nationalismul sau orice alta forma de indoctrinare am sa spun lucrurilor pe nume asa cum sint ele din prisma unuia care a putut sa vada invatamintul danez si din alt punct de vedere. Voi incepe cu educatia celor 7 ani de acasa.
Educatia celor 7 ani de acasa in Danemarca aproape ca nu exista. Parintii nu au capacitatea de a isi educa copii deoarece sint programati sa nu forteze copilul sa faca lucruri care nu-i convin. Ca siu cum copilul stie sa faca diferenta dintre rau si bun. Dupa nastere este predat la virsta de 1 an la morpleje (mama de i9mprumut) Un fel de cresa unde se socializeaza animalutele gata fatate ). Sint tratati ca si printese sau printi si multe din hatiruri le sint facute. Pina la virsta prescolara isi petrec viata si educatia fara sentimentul familiei traditionale in locuri straine. Educati cu binisorul si in colectiv, concentrarea de informatii se va face la nivel de colectiv si mai putin la nivel individual ceea ce duce la o egalizare a inteligentei individuale. Strimbatul pe strada, plinsul sau tavalirea prin magazine este ceva la ordinea zilei, plinsul si agresivitatea impotriva cuvintului parintilor sint ceva normal si fac parte din educatia omului in primii ani de viata.
La scoala, sistemul impus de lege este ca toti sint egali. Profesorul sau dascalul nu are voie si nu are cum sa-i separe pe cei mai inzestrati de cei mai putin inzestrati. Jocurile de copii handicapati fara sare si fara piper, modul de invatare si programa scolara fiind foarte simplista se adreseaza unei capacitati intelectuale simpliste. Neexistind posibilitati de constringere si sistemul de invatamint fiind egal, exceptia va fi absorbita de majoritate si va deveni parte integranta din sistem inabusindu-i capacitatea intelectuala mai diferita datorita sistemului de uniformizare a volorilor umane. Asta nu inseamna ca nu exista exceptii, dar aceste exceptii confirma regula in care un copil care este nascut vedeta va muri speranta datorita uniformizarii informatiilor bagate pe git ca la niste redusi mintal ceea ce bineinteles va fi foarte greu de strapuns atita timp cit familia din cauza celor 7 ani de acasa inexistenti nu mai pot sa-si exercite influenta.
De la clasa intii pina la clasa a 7 a, perioada in care ar trebui cernut un pic valoarea individuala a fiecarui elev, nu exista nici o posibilitate de departajare intre un prost si un destept, un inteligent sau o putoare. Cum sint copii mai dotati si altii mai putin dotati, egalizarea lor va duce la egalizarea in defavoarea celor mai dotati. Vorba aia , nu poti sa-l ridici pe unul care nu are capacitate, dar poti sa-l cobori pe unul cu capacitate. Si asa se ajunge in clasa a 7a, a-8-a, s.a.m.d.
In clasele primare, profesorii sint si ei la rindul lor invatati dupa acelasi sistem si de cele mai multe ori sint polivalenti. Ideea ca sint foarte capabili este o iluzie transmisa. Profesorul de matematica preda si desenul. Profesorul de Istorie preda daneza, iar cel de franceza preda si muzica. Imposibilitatea constringerii unui elev face ca pe el sa-l doara-n cur de profesori, neavind cei 7 ani de acasa , respectul este ….
Din Clasa a 7 a se trece la o scoala un pic mai reala cu sisteme de calificative prin care sa-i deosebeasca pe cei care nu au fost prostiti pina la aceasta virsta. De mila de sila, fara respect si fara ambitii, sistemul ii trece ca rata prin apa lasindu-le iluzia ca ei sint persoane speciale. Nu are importanta ca habar nu au tabla inmultirii sau teorema lui Pitagora. Nu are importanta legea gravitatiei si nici de ce se freaca aerul de ei, ca oricum umbra exista datorita soarelui si cam o fac degeaba pe planeta….Danemarca.
In fine, facultatea. Ehehehe, facultate ce bine e.La facultate totul e posibil. Ajuns intr-o biblioteca ca orice copil cauta carti cu poze si desene colorate. Cele fara dialoguri sint plictisitoare si asa ajunge ca sa caute…..acul in carul cu fin. Nu stie ce, si cum. Ar vrea dar nu-l duce. Nu-l duce programul. Windowsul de baza din cutia craniana. Cel care ar trebui sa fie dos-ul capacitatii intelectuale. Cei 7 ani de acasa. Primii ani de scoala. Locul unde se introduc informatiile si programele specifice. Prea tirziu. Hard discul este ocupat de jocuri si programe colorate si facute pentru o clasa inferioara a inteligentei. Ei vor, dar nu mai pot. Nu inteleg cum vaca nu e mov ca asa au vazut pe ciocolata Milka.
Asa totul este uniformizat, aplatizat, unde nascutii genii ,mor sperante datorita unui sistem “civivlizat ” catre care toata lumea se indreapta , mintind la TV-eu, la Stiri , in toata presa formatoare de opinii , creeind iluzia ca in Danemarca sistemul de invatamint este foarte bun. Thin Again. Din banii mei de taxe, sistemul imi distruge viitorul copiilor mei.
Un sistem care functioneaza si la care au acces toti. Elitele in schimb au cu totul o alta educatie. Asa este cu educatia si scoala daneza dincolo de ce vorbesc politicieni de cacat, profesori de 2 lei care mint in cunostinta de cauza. Nimeni nu va dorri sa spuna ca fiul meu, sau fiica mea este o proasta dupa ce termina scoala. Nu. Niciodata. Ipocrizia parintilor va face ca sa spuna invers. Scoala daneza este una dintre cele mai bune. BULLSHIT. Ipocrizie ridicata la rang de virtute.
Intr-un cuvint, scoala daneza este un dezastru. Unde un potential geniu il distruge din fasa , de la virsta de 1 an din cauza parintilor uituci si interesati mai mult in zona individualista, legilor statului si a “sistemului civilizat” plin de rahat in care diamantele sint ascunse foarte bine.
Articol preluat de pe Blogul lui Antonio
Buna, interesanta viziunea ta asupra invatamantului danez. Nu stiu exact cum sunt clasele primare si liceul in Danemarca dar pot sa vorbesc despre nivelul de la facultate si master. Sunt masterand la Aarhus School of Business iar din ce am observat eu majoritatea colegilor mei danezi sunt foarte bine pregatiti. Sa incepem cu limbilie, cam orice tanar peste 18 ani vorbeste fluent engleza iar mai mult de jumatate dintre ei vorbesc si alte limbi. Sunt obisnuiti cu tehnologia, oricare stie sa lucreze in Excel, sau sa iti faca o prezentare in Power point si asa mai departe. Cat despre nivelul lor de inteligenta sa stii ca mie nu mi se pare deloc limitat, chiar pot sa spun ca sunt cu mult peste studentii din Romania, iar pana sa ajunga sa termine un master au deja experienta in cel putin 2 tari straine( exchange, internship). La capitolul inovatie stau foarte bine, intotdeauna incearca sa vina cu ceva nou si sunt dechisi la ideile alotra. Acum sa vorbim despre scoala din Romania, am o diploma in finante-banci( ISE) si un master tot in economie. Metodele din invatamant la noi sunt atat de inapoiate, nu se pune deloc accent pe practica, invatam doar definitii dar nu stim cum sa le folosim si sa nu uitam ca in lumea reala se intampla unpic diferit decat in definitie :). Profesoriile la noi se cred fiecare cate un Dumnezeu mai mic iar metodele prin care incearca sa ne faca sa intelegem sunt de pe vremea lui Ceausescu, am studiat in 2 facultati si peste tot am vazut ca se da mita pentru examene. Sa nu mai vorbesc si de o gramada de colegi de ai mei care nu vorbeau nici macar engleza fluent, ce sa mai zic de alte limbi. Cu tehnologia suntem la pamant, mai mult de jumatate dintre tinerii din Romania nu stiu sa foloseasca calculatorul pentru studii, poate doar pentru Facebook, iar pachetul office pentru ei ii ca si un fel de OZN. De ce sa ne miram cand majoritatea ministrilor de la invatamant nu stiau sa scrie sau aveau diplome false. Nu contest ca nu avem varfurile noastre, dar aceaia sunt 1%, iar daca ar fi stimulati corespunzator ar ajunge si mai sus( dovada ca dupa ce termina liceul, facultate merg peste hotare si ajung la adevaratul potential). Pot sa spun ca de 2 ani de cand am ajuns aici am invatat mai mult despre economie decat am invatat in facultate si master in Romania. Mie sincer sistemul danez mi se pare destul de bun iar peste cel din Romania fara dubii. Pana la urma egalitatea in scoli mi se pare normala, toti trebuiesc stimulati in masura egala, iar cei mai inzestrati isi pot hotara singuri drumul cand ajung la facultate.
Articolul de mai sus e scris cu prea multe interpretari si devieri. Interpretari destul de rautacioase si deiveri din cuza superficialitatii de a vedea lucrurile. Totul e trecut prin filtrul romanesc. Adica, daca un functionar a refuzat sa ma ajute cu ceva, insemna ca a luat shpaga de la altcineva, iar daca politistul l-a iertat pe unul insemna ca acela i-a dat shpaga.
Pana la urma eu ma uit la rezultatele scolilor, inginerii danezi sunt apreciati in lume, arhitectii danezi sunt cautati, in domeniul computerelor sunt iarasi in fata. (C++ si PHP au fost facute de danezi, studentii danezi faceau animatie mai repede si mai ieftin decat cei de la Disney… etc.), cat despre calitatea oamenilor, bun simt si omenie, iar sunt mult deasupra romanlor…
Articolul e scris de acelasi care critica si sistemul medical danez, cu exagerarile personale in cazul fetitei lui de 13 ani.
Autorul poate ne blagosloveste si cu un articol in care sa ne explice cum prostii si needucatii de danezi au pus la punct o tara si un sistem atat de bine privite in lume, si cum desteptii si bine pregatitii de romani au acea batjocura de tara si nici un sistem in care toti incultii si toti hotii ajung la putere.
Asteptam.
Hai sa ne uitam si in gradina nostra:
„În România, aceste cifre incredibile au fost primite cu scepticism şi nu au declanşat îngrijorare printre oficiali, ci dimpotrivă, o reacţie tipic mioritică: europenii ne persecută. Insă şi evaluările naţionale , neluate în seamă, spun acelaşi lucru. Potrivit Programului Internaţional OECD de Evaluare a Elevilor, România ocupă poziţia 34 din cele 42 de ţări participante. Conform evaluării EDU CER din 2007, învăţământul românesc este încremenit în paradigma comunistă a ultimilor 30-40 de ani. Aprecierea SAR, 2007, este la fel de tranşantă: învăţământul românesc este fabrică autohtonă de mediocritate.”
sau
„La 8 ani de la încheierea tratatului, printre ţările din Uniunea Europeană (UE) corigente la educaţie se numără şi România, cu bulinele negre de rigoare:
Unul din doi adolescenţi români cu vârsta de 15 ani are dificultăţi de citire şi înţelegere a unui text 53% dintre adolescenţii români sunt analfabeţi funcţional, procent de peste două ori mai mare decât media UE (24%). „Este o problemă reală. Capacitatea de a citi este o competenţă-cheie pentru învăţarea continuă”, a declarat comisarul european pentru Educaţie, Jan Figel. Mai alarmant decât acest procent este de fapt trendul analfabetismului: de la 41,3 % în 2000, la 53,3 % în 2008. Cu excepţia Bulgariei, care se plasează pe locul imediat următor, cu 51%, restul statelor din fostul bloc comunist au rezultate mult mai bune decât România, Cehia înregistrând 24%, Ungaria 20%, iar Polonia 16%.”
Inca astept raspunsul autorului la „sa ne explice cum prostii si needucatii de danezi au pus la punct o tara si un sistem atat de bine privite in lume, si cum desteptii si bine pregatitii de romani au acea batjocura de tara si nici un sistem in care toti incultii si toti hotii ajung la putere, si toate nulitatile sunt celebritati.”
Pe autor il poti contacta urmand linkul din josul articolului. Eu doar l-am preluat… Vin din invatamant si stiu putin care-i mersul.
Romania cam are o problema la un anume capitol. Educatia in masa. La modul general, elevii romani nu prea stralucesc DAR Romania exceleaza prin varfuri. Avem inventatori si tot felul de oameni de stiinta care au luat calea Occidentului. Iti da doua linkuri cu inventatori si inventii romanesti si daneze
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Romanian_inventors_and_discoverers
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Danish_inventions
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Danish_inventors
Pe langa asta, sunt de parere ca Romania si Danemarca nu au avut acelasi start. Nu trebuie sa fim oameni de stiinta si sa realizam de ce … In primul rand regimul politic dupa Al Doilea Razboi Mondial. Acolo unde a fost tatucul Stalin, praful s-a ales. Romania a platit despagubiri uriase URSS-ului parca pana prin 1959 in timp ce Danemarca prima si probabil primeste si acum sume uriase de la SUA pentru o baza militara din Groenlanda. De ce nu ne mira ca oriunde a fost comunismul e asa cum e? Nu vreau sa scuz pe nimeni dar este un adevar … In ’89 Iliescu facea „revolutia” si dupa aia nu mai stiu cate mineriade … In Danemarca nici pomeneala de asa ceva.
Lista daneza nu e istorica, a noastra este. Din lista daneza primul care imi vine in minte: Niels Bohr… lipseste… cred ca mai sunt si altii care lipsesc.
Deci recunosti ca articolul este doar exagerat si putin prea pasional (ca sa nu zic putin rautacios), iar realitatea confirmata de autoritati internationale e cu totul alta. Chiar daca ignoram acele autoritati internationale, ramane bunul simt, si intrebara mea din final:
„cum se face ca prostii si needucatii de danezi au pus la punct o tara si un sistem atat de bine privite in lume, si cum desteptii si bine pregatitii de romani au acea batjocura de tara si nici un sistem in care toti incultii si toti hotii ajung la putere, si toate nulitatile sunt celebritati?”
Deci publicam articolul care infiereaza educatia daneza, si cand cineva arata contrariul cu argumente, ne scuzam cu comunismul…. nu da bine. Si cehii si ungurii si polonezii au avut comunism si nu sunt in halul in care sunt elevii romani.
Inca o data: hai sa ne uitam si in gradina noastra.
P.S. Nu am timp si chef sa intram si in sistemul medical romanesc…. unde e si mai mare jalea… si noi mai criticam pe danezi. La catastrofa din sistemul medical romanesc, noi nu ar trebui sa-i criticam nici macar pe irakieni. Serios.
Nu stiu cum sa spun dar situatia a fost diferita in toate tarile comuniste. Toti stiu ca anii ’80 au fost deosebit de aprigi in Romania. Ai auzit de Primavara de la Praga sau de revolutia ungurilor din ’56? Polonezii l-au avut pe Lech Walesa iar noi pe Iliescu ….
Oricum, asta nu-i o scuza pentru sleahta de comunisti de dupa ’89. Bunicul a fost detinut politic. A facut ani grei de puscarie si tin bine minte ca incerca sa ma lamureasca pe mine si pe tata : „Si astia-s comunisti !!!” Incercam noi sa-l lamurim ca e democratie samd
Bunicu’ , Dumnezeu sa-l ierte, a murit acum 10 ani si de-abia in ultima vreme realizez cata dreptate avea el … „Si astia-s comunisti !!”
Sunt adept al miscarii legionare si de-as avea puterea, as face Romania ca o floare !!! Cum ? Hmmmmmm
Sunt de total alta parere.
Am studiat peste 2 ani in Danemarca si cunosc multi alti studenti romani care, la fel ca si mine, sunt placut surprinsi de sistemul danez de invatamant. E total diferit fata de cel din Romania. Sistemul din tara noastra natala, il consider infect, nu altceva! Acel sistem mai mult te prosteste decat te invata. De ce spun asta? Pentru ca in invatamantul romanesc de multe ori trebuie sa inveti pe de rost multe lucruri, iar la examen trebuie sa le rescrii. Parca sunt examene de proba ale capacitatii de memorare. Spun ca trebuie sa le inveti pe de rost pentru ca sunt lucruri care nu iti starnesc interesu si abia le poti intelege, deci doar asa poti trece examenul/testul. E risipa de neuroni, nervi, etc. Ca sa nu mai specific de relatia profesor-elev si alte cele.
In Danemarca, la primul meu examen scris, am ramas placut surprins cand ne-au informat profesorii ca in timpul examenlui putem sa avem la noi oricate carti, caiete cu notite din care sa luam informatii folositoare pentru examen. Lucru care mi se pare foarte intelept. (nu ca si in Romania unde la un examen nu ai voie sa te impotmolesti in vreo teorema, idee etc. , deci trebuie sa ai o memorie foarte apriga). Intelept pentru ca in viata reala avem acces la informatii, trebuie doar sa stim cum sa le folosim, deci in facultate poti sa te antrenezi cu folosirea informatiilor, nu inteleg de ce conducatorii romani sau cei care sustin acel sistem de invatamant considera ca e bine sa le memoram.
Sistemul danez nu e asa. La colegiul la care am studiat (UCN) si facultatea unde voi continua din septembrie (AAU) e total altceva: proiecte efectuate in echipa, pe informatii reale, pe cazuri reale, examene pe proiecte etc. Acolo pur si simplu aplici teoria care ti-a fost predata, arati ca stii sa o folosesti si sa o aplici, lucru care mi se pare mult mai eficient in pregatirea unui student in facultate.
Un absolvent al unei facultati din Romania care doreste sa lucreze in domeniul in care a studiat, nu are suficiente cunostinte acumulate in facultate, pentru un loc de munca din domeniu. De ex. un absolvent al unei facultati de economie, pe profil contabil nu are nici habar de munca unui contabil (o stiu de la fosti colegi de-ai mei de liceu care au continuat facultatea in Romania iar apoi au venit aici, in Danemarca la master).
Deci nu stiu de unde sa creat aceasta opinie proasta despre sistemul danez, comparativ cu cel romanesc, dar imi pare o total invers situatia.
buna seara …as avea o rugaminte ma poate cineva indruma cum sa imi transfer fetita de la scoala romaneasca intr-o scoala din danemarca..avand in vedere ca ea aici in romania este in clasa a doua..ce acte imi trebuie si daca ar avea sanse sa fie acceptata