Medici danezi vor steriliza gratuit la Timisoara peste 100 de caini si pisiciScris de B.A.M – Timp de o săptămână, mai mulţi medici veterinari danezi vor veni la Timişoara pentru a steriliza peste 100 de animale de companie, indiferent dacă acestea sunt de pe stradă, în foster, sau au stăpâni care nu îşi permit să finanţeze aceste operaţii.

Campania este organizată de Asociaţia de protecţie a animalelor Animal Care Team (ACT) – Timişoara în colaborare cu Asociaţia Danish Friends of Animals (DFA) din Danemarca şi Primăria Municipiului Timişoara şi se va desfăşura în perioada 20 – 27 octombrie 2013, la adăpostul Danyflor, fiind vizată sterilizarea a peste o sută de animale – câini şi pisici.
ACT Timişoara a semnat un Protocol de colaborare cu Primăria Municipiului Timişoara, prin Direcţia de Mediu, care are în derulare un contract de concesiune cu serviciul de ecarisaj Danyflor, unde vor avea loc operaţiile de sterilizare a animalelor.
Pentru acest proiect de voluntariat şi-a oferit ajutorul o echipă formată din doi medici veterinari danezi – Sophie Stringer şi Anna Bohlin, o studentă la medicină veterinară – Zandra Lundberg, şi o asistentă veterinară – Linda Persson, care vor veni la Timişoara prin asociaţia daneză pentru a efectua muncă voluntară. Totodată, medicii veterinari danezi vor dona, în cadrul proiectului iniţiat de ACT Timişoara, o serie de materiale sanitare şi medicamente necesare campaniei de sterilizare.
Operaţiile de sterilizare vor fi efectuate sub îndrumarea unui medic veterinar timişorean, Mihai Sârbu, cu care ACT Timişoara are un acord de colaborare.
„Pe perioada campaniei, peste o sută de animale fără stăpân în principal vor fi sterilizate în spaţiul operator al adăpostului Danyflor. Animalele care vor intra în adăpost vor fi şi microcipate, dacă nu sunt deja, şi se vor trece într-o listă de evidenţă. Sperăm ca acest program să fie primul dintr-o serie pe care dorim să le organizăm la Timişoara – atât pentru animalele fără stăpân, cât şi pentru cele cu proprietari care nu îşi permit să le sterilizeze, pentru că astfel ajutăm la stoparea înmulţirii lor “, a declarat Carmen Stănescu, preşedintele ACT Timişoara.

Asociaţia Danish Friends of Animals (DFA) din Danemarca a răspuns unui apel lansat de ACT Timişoara în urmă cu trei luni.
„Am înţeles că au nevoie cu disperare de o echipă de medici veterinari care să lucreze voluntar, pentru că asociaţia din Timişoara nu are fonduri. Deşi, şi la DFA bugetul este limitat, noi nu am putut spune nu. (…) DFA a plătit biletele de avion pentru echipă”, ne-a declarat Mette Østergaard Nielsen, vicepreşedinte Danish Friens of Animals.

În ceea ce priveşte utilitatea acestei campanii, având în vedere că în câteva săptămâni va intra în vigoare legea care permite eutanasierea animalelor fără stăpân, vicepreşedintele ACT, Diana Mihai, a precizat: „Deocamdată, deşi avem un HCL şi o lege care îi obligă pe cetăţeni să îşi sterilizeze câinii şi pedepseşte abandonul acestora, ştim că mulţi timişoreni încă nu s-au pus în regulă. Unii nu îşi permit financiar şi preferă să arunce animalele în stradă ca să scape de amenzi. Ne bucurăm că putem veni în ajutorul măcar a unora dintre cetăţeni – pentru că locurile sunt limitate, având în vedere perioada scurtă şi numărul medicilor voluntari din această campanie de sterilizare gratuită, în care ne-am unit forţele împreună cu municipalitatea, adăpostul Danyflor, Asociaţia Ecovet, dar şi mulţi voluntari”
Listele cu animalele ce urmează să fie sterilizate în cadrul acestei campanii au fost completate deja de voluntarii ACT, în urma mediatizării evenimentului pe site-ul de socializare Facebook.

În prezent, numărul maidanezilor de pe străzile din Timişoara este estimat la peste 3000.
Potrivit reprezentanţilor ACT, printre cauzele înmulțirii necontrolate a animalelor comunitare, abandonarea acestora de către stăpâni este cap de listă, motivaţiile acestora fiind diverse – de la plecarea în străinătate a stăpânilor, posibilităţile financiare reduse sau neasumarea responsabilităţii creşterii şi îngrijirii unor pui rezultaţi de la animalele nesterilizate lăsate libere pe lângă curte.

Preluat de pe  http://www.tion.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments