Iutlanda Iutlanda este o peninsulă în Europa de Nord, formată din partea neinsulară a Danemarcei și partea nordică a Germaniei, despărțind Marea Nordului de Marea Baltică, conform Wikipedia. Este un teren în general plat, cu mici dealuri.

⅔ din partea nordică a peninsulei este ocupată de partea vestică a Regatului Danemarcei. Porțiunea daneză are o suprafață de 29.775 km² și o populație de 2.491.852 locuitori (2004). Nu există un nume propriu părții daneze a peninsulei, fiind numită simplu Iutlanda.

Partea cea mai nordică a Iutlandei a devenit insulă, în urma unei inundații care a avut loc în 1825; actualmente Limfjord separă insula numită acum Nørrejyske Ø („Insula Nord-Iutlandică”) de teritoriul peninsulei Iutlanda, fiind considerată însă parte a peninsulei, deși este o regiune propriu-zisă a Danemarcei, cu numele de Regiunea Nordjylland.

Treimea sudică a peninsulei este formată din landul german Schleswig-Holstein, care de-a lungul timpului a trecut din posesia diverșilor conducători danezi la cei germani și înapoi.

Iutlanda tradus din limba daneză înseamnă o parte din „Penisula Cimbrilor”. Denumirea se trage de la numele poporului vest-germanic „jüt” care a migrat împreună cu saxonii și anglii în secolul al V-lea pe insula britanică, cei rămași formează grupul danezilor de nord.

În Iutlanda au trăit înaintea erei noastre cimbrii și teutonii care au emigrat în secolul I î.e.n. spre sud spre Germania, Franța, Elveția și Spania de azi. Orașul cel mai important în Iutlanda este orașul Århus situat la altitudinea de 171 m deasupra n.m. altitudinea cea mai înaltă din Danemarca. Râul Gudenå care curge prin Iutlanda are o lungimea de 176 km, fiind împreună cu Eider (188 km) cele mai lungi râuri din Danemarca.

Articol preluat de aici.

Comentati folosind contul Facebook

comments