Românii care vor să plece, în 2012, la muncă în străinătate pe posturi de ingineri, electronişti, specialişti în software, medici, sudori sau bucătari, pot apela la ofertele de lucru disponibile prin reţeaua EURES, de cooperare între serviciile publice de ocupare europene, susţinută de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Germanii le oferă românilor, prin intermediul EURES, în această perioadă, 566 de locuri de muncă. Angajatorii norvegieni pun, la rândul lor, la dispoziţia acestora 252 de locuri de muncă, iar cei din Danemarca 100 de locuri de muncă. Cele mai puţine oferte vin din partea Belgiei, care le oferă românilor doar cinci locuri de muncă.

Persoanele care vor să afle informaţii suplimentare pot trimite un email pe adresa direcţiei din Bucureşti a ANOFM responsabilă de reţeaua EURES, [email protected], sau la numărul de telefon 021.316.55.08.

Salarii de până la 6.000 de euro lună în Germania

Românii care vor să plece la muncă în Germania pot primi salarii brute cuprinse între 1.400 şi 6.000 de euro pe lună.

Astfel, pentru un salariu brut lunar cuprins între 1.400 şi 2.000 de euro, persoanele interesate se pot angaja ca agenţi într-un call center din landul Bavaria. Cei care vor să aplice pentru un astfel de post trebuie să cunoască limba germană şi limba engleză sau franceză şi să trimită un CV de tip Europass redactat în germană, alături de o fotografie tip buletin, la adresa biroului reţelei susţinute de ANOFM.

Cei care vor să lucreze pe un post de inginer de proiectare în aceeaşi ţară trebuie să ştie că un angajator din Germania le pune la dispoziţie 34 de astfel de locuri de muncă. Candidaţii trebuie să cunoască şi în acest caz limba germană, dar să fie specializaţi şi în programe precum Catia V5, ProEngineer, SolidWorks, Siemens NX şi Eplan. Salariul brut lunar variază între 3.200 şi 4.500 de euro.

Medicii primesc cele mai mari salarii, de 4.000 până la 6.000 de euro brut lunar, căutate fiind specializările medicină generală, internă, chirurgie, ortopedie, neurologie, ginecologie şi anestezie. Obligatorie pentru candidaţii la astfel de posturi este cunoaşterea limbii germane.

Alte locuri de muncă disponibile în Germania:

  • specialist în domeniul hotelier: 1.500 – 2.400 de euro brut/lună
  • sudor: 1.800 – 2.800 de euro brut/lună
  • bucătar: 1.600 – 3.500 euro brut/lună
  • strungar/şlefuitor/frezor: 2.200 – 2.800 de euro brut/lună

Norvegienii caută 250 de ghizi

O companie norvegiană angajează 250 de ghizi turistici. Aceştia trebuie să cunoască una dintre limbile engleză, germană, italiană, franceză, spaniolă şi rusă, ei urmând să fie ghizi pentru turiştii care vin de pe vapoarele de croazieră în excursii la ţărm.

Contractul va fi semnat pentru perioada aprilie – mai 2012, iar salariul lunar va fi de 530 de euro.

Se fac angajări în agricultură în Danemarca

Persoanele care cunosc limba engleză, la nivel mediu, au experienţă în munca agricolă şi vor să lucreze ca muncitori necalificaţi în fermele de cultivare a fructelor şi legumelor din Danemarca, în perioada mai-septembrie, pot obţine salarii brute lunare de până la 1.260 de euro din care se scad contribuţiile sociale, chiria lunară şi impozitul.

Belgienii vor să angajeze asistenţi medicali

Cele mai puţine oferte vin, prin reţeaua EURES, din partea Belgiei. O firmă caută cinci asistenţi medicali care să aibă grijă de bolnavi şi de răniţi în spitale şi alte facilităţi de îngrijire a sănătăţii.

Persoanele interesate de un astfel de post trebuie să cunoască limba franceză şi să fi absolvit un liceu sau o facultate în domeniu pentru a dispune de o calificare profesională de asistent medical.

Conform ofertei afişate de belgieni, asistenţilor medicali li se va oferi sprijin în găsirea unei locuinţe şi vor primi, pe lângă salariul brut lunar de 2.142 de euro, o primă de vacanţă de 1.970 de euro şi o primă de 967 de euro la final de an.

La finalul lui 2011, membrii Parlamentului European au adoptat o rezoluţie prin care le recomanda statelor membre ale Uniunii Europene să anuleze restricţiile care au fost impuse muncitorilor din România şi Bulgaria odată cu începutul anului 2012.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments