Standard & Poor’s (S&P) nu anticipeaza retrogradarea Germaniei de la AAA in acest an, chiar daca tara ar intra in recesiune, a declarat un analist al agentiei pentru cotidianul Bild.

Nici Danemarca nu va fi retrogradata, in ciuda datoriilor interne mari, pentru ca sistemul public de finante stabil si surplusul de cont curent elimina riscurile, au declarat reprezentanti ai S&P si Fitch.

„Consideram ca Germania este intr-o pozitie solida si ar trebui sa treaca peste o eventuala recesiune in acest an fara sa riste retrogradarea„, a spus Moritz Kraemer, director al S&P pentru Europa.

S&P a retrogradat vineri ratingurile a noua state din zona euro, coborand inclusiv calificativele maxime AAA ale Austriei si Frantei cu o treapta, la AA+.

S&P a coborat luni si ratingul Fondului European de Stabilitate Financiara de la AAA la AA+, deoarece mecanismul este garantat de statele cu nota AAA din zona euro.

Economia germana a evitat in mare parte impactul crizei datoriilor de stat din zona euro, reusind o crestere de 3% anul trecut datorita exporturilor si consumului intern. Totusi, PIB-ul Germaniei a scazut cu aproximativ 0,2% in trimestrul al patrulea fata de cel anterior.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments